Razmatraju opcije

Buljubašić: Struja neće poskupjeti za 60% građana

Dodaje da se u ovom trenutku razmatraju blok tarife i cilj Elektroprivrede je, kaže, da u ovoj i narednim godinama pokušamo štedjeti električnu energiju.
Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2024. u 20:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgovarajući na pitanje hoće li i kada poskupjeti električna energija, Sanel Bulubašić, v.d. direktora Elektroprivrede BiH, kaže za Rezime da Elektroprivreda još uvijek nije službeno podnijela zahtjev pred regulatorom FERK-om za tarifiranje cijena električne energije.

Dodaje da se u ovom trenutku razmatraju blok tarife i cilj Elektroprivrede je, kaže, da u ovoj i narednim godinama pokušamo štedjeti električnu energiju.

"Krajem 2021. počeo je trend pada proizvodnje električne energije u Elektroprivredi. Zato smo pristupili izradi modela blok tarifa gdje ćemo građanima pokušati objasniti da se moramo početi pridržavati energetske efikasnosti i štedjeti električnu energiju. U blok tarifama za 60 posto građana ne bi trebalo da dođe ni do kakvog povećanja električne energije, a svega nekih tri posto su veliki potrošači. Oni koji budu više trošili, više će i plaćati. Želimo da se učimo kako to postupa i Europska unija. Želimo ukazati da moramo štedjeti električnu energiju", rekao je Buljubašić.

Kako pokriti minus?

Upitan kako će pokriti minus od 140 milijuna KM, Buljubašić naglašava da je 'poenta na uštedama'.

"Mi smo prošlu godinu imali ugovorene količine isporuke uglja iz koncerna prema Elektroprivredi za 5,5 milijuna tona, ukupno je isporučeno 3,5, što je daleko ispod ugovorenih količina, zato je naglasak na uštedi energije u idućem periodu. Trebamo znati da su naša termo i hidro postrojenja koja proizvode električnu energiju iz prošlog stoljeća, a ono što planiramo raditi kada su u pitanju remonti i revitalizacije su Blok 4 u Tuzli i Blok 6 u Kaknju. Kroz ovaj pristup želimo osigurati neovisnost FBiH da proizvodimo električnu energiju za vlastite potrebe. U prethodnih nekoliko godina imamo jako veliki trend pada proizvodnje uglja", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, 31. siječnja prošle godine prethodna Uprava je dostavila dokument u Vladu FBiH, gdje je jasno projicirano da će do kraja 2023. gubitak u Elektroprivredi iznositi 90 milijuna, a razlika u odnosu na plan poslovanja koji je usvojen krajem 2022. je bila 206 milijuna KM.

Niske količine uglja

"Apostrofirane su niske količine uglja na depoima u termoelektranama u Tuzli i Kaknju i niska proizvodnja uglja u tom periodu. Ova Uprava je kao vršitelj dužnosti došla 24. kolovoza prethodne godine, uradili smo revidirani plan poslovanja i naš procijenjeni gubitak je bio 79 milijuna. Što se dogodilo od 79 do 141 milijuna? Nažalost, u jednom periodu smo morali kupovati električnu energiju zbog nedostataka količina uglja i ispada u termoelektranama. I na to smo potrošili dodatnih 25 milijuna. Također, tu su i otpisi prethodno nerealiziranih investicija, 36 milijuna smo samo bili obavezni da uplatimo Upravi za neizravno oporezivanje. Sve je to dočekalo ovu Upravu. Poduzeli smo mjere štednje. Uštedjeli smo 16,1 milijun KM. Uštedjeli smo 1,1 milijun na plaćama. Planom poslovanja koji smo usvojili Elektroprivreda 2024. treba poslovati s dobiti od 800 tisuća KM", kazao je Buljubašić.

Govoreći o dugoročnom rješenju za RMU Zenica, naglasio je da je taj rudnik u jako teškoj situaciji.

"Mi kad smo došli kao nova uprava, Zenica je bila u radničkom neposluhu već duži period. Pokušali smo na sve načine da taj rudnik oživimo. Dogovorili smo da će Elektroprivreda zajedno sa Rudnikom krenuti u program zbrinjavanja viška rudara, mi smo zbrinuli 199 rudara. Stvarali smo financijsku mogućnost da Zenica ponovo oživi. Rudnik Zenica ima troškove posljednjih tri-četiri mjeseca 10,1 milijun za plate, ukupno zarade 3 milijuna. Tamo je problem i kvaliteta i količina uglja", rekao je Buljubašić.

Kopirati
Drag cursor here to close