Gospodarstvu to nisu mogli osigurati

Nikšić: Struja za građane neće poskupjeti

Nikšić kaže unatoč poskupljenju struje za gospodarstvenike, uspjeli su zadržati najnižu cijenu električne energije u regiji
Gospodarstvo / Industrija | 14. 12. 2023. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Struja za građane neće poskupjeti. Nažalost, to nismo mogli osigurati gospodarstvu, ali smo i tu ograničili rast cijene do 20 posto'', napisao je na svom Facebook profilu Nermin Nikšić, premijer Federacije.

Time su kaže za gospodarstvenike uspjeli zadržati najnižu cijenu električne energije u regiji, naveo je premijer Federacije.

Podsjetimo, početkom mjeseca iz Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar za Bljesak.info je rečeno kako u ovom trenutku ne namjeravaju o korigirati cijene električne energije za kućanstva.

Naveli su kako je ovo poduzeće još uvijek u fazi analiza koje prethode donošenju godišnjih planova te da trenutno ne mogu ponuditi kompletnu informaciju o mogućem porastu cijena struje u sljedećoj godini. 

''Podsjećamo da kućanstva imaju (i koriste) pravo opskrbe u okviru 'javne usluge' po cijenama na koje svoju suglasnost daje Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH - FERK, te da JP 'Elektroprivreda HZ HB' d.d. Mostar, kao javni opskrbljivač, nije FERK-u podnijela prijedlog kojim se mijenjaju cijene javne opskrbe od 1. siječnja 2024. godine.  Međutim, odredbe novog Zakona o električnoj energiji redefiniraju koncept 'malog kupca električne energije', čime određeni broj kupaca (kupci koji imaju više od 50 zaposlenih, više od 8.000.000 KM godišnjeg prihoda, svi objekti priključeni su na distribucijski sustav napona višeg od 1kV i troše više od 50.000 kWh električne energije godišnje) gubi pravo opskrbe u okviru javne usluge'', rekli su iz EPHZHB.

Kopirati
Drag cursor here to close