zaštititi šume

Budućnost šumarstva i prerade drva: Godišnje se nelegalno posiječe oko milijun kvadrata šume

Gospodarstvo / Flash | 25. 02. 2016. u 16:48 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare i Hercegbosanske županije (HBŽ), danas je u hotelu "Adria Ski" na Kupresu otvorena dvodnevna konferencija "Budućnost šumarstva i prerade drva u BiH", priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Koristi donošenja zakona

''Donošenjem zakona o šumama u Federaciji BiH trebamo omogućiti zaštitu i intenzivnu i plansku obnovu šuma, vitalnost šuma kao prirodnog resursa od neprocjenjive važnosti, te izbalansirati s potrebom za preradom drva'', istaknuo je tom prigodom predsjednik Federacije BiH.

Dodao je kako su jasni ciljevi donošenja takona, a to je uređenija cjelokupna oblast i šumarstva kao i proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata.

''S dobro nam poznatom potrebom o održivom gospodarenju šumama i s jasno definiranim prioritetima u takvom gospodarenju, zakonski okvir usklađen sa zakonima EU će mnogostruko unaprijediti rad svih uključenih u ovu važnu i izvoznu granu. Iz tog je razloga na Vladi Federacije BiH i županijama, obzirom da je podijeljena nadležnost, da uređujući zakonodavni okvir onemoguće daljnju devastaciju šuma neplanskom sječom i osiguraju povećanje površina pod visokokvalitetnim i brzorastućim sortama i da prate smjernice koje daju strategije EU-a o šumarstvu, održivom razvoju, ruralnom razvoju i održivom korištenju resursa i dobara. S druge strane moramo voditi računa i o postojećim kapacitetima za preradu drva i uposlenim u ovoj važnoj grani gospodarstva. Traženje optimuma u uzgoju i zaštiti šuma s jedne strane i iskorištavanju šuma s druge strane je naša zadaća prema sadašnjem vremenu i budućim generacijama'', istaknuo je Čavara u obraćanju nazočnima.

Godišnje se nelegalno posječe milijun metara kvadratnih šume

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upozorio je danas da se procjenjuje da se svake godine gubi oko milijun metara kvadratnih šume zbog nelegalne sječe.

Otvarajući u Kupresu konferenciju "Budućnost šumarstva i obrade drveta u BiH" Inzko je naglasio potrebu usvajanja zakona o šumarstvu na federalnom nivou, da bi se omogućio razvoj ovog značajnog privrednog sektora i sprovela odluka Ustavnog suda Federacije BiH /FBiH/ iz 2009. godine.

"Usvajanje zakona o šumarstvu FBiH nije samo pitanje koje je potrebno hitno riješiti kako bi se omogućio razvoj ovog važnog ekonomskog sektora, nego je riječ i o zakonskoj obavezi od prije sedam godina da se implementira odluka Ustavnog suda FBiH donesena 2009. godine", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je naglasio da trenutna situacija nije zadovoljavajuća u sektoru šumarstva. "U FBiH šume i šumovita područja čine 58 posto teritorije. Sektor obrade drveta je izuzetno aktivan i profitabilan u ovom i drugim županijama, doprinoseći županijskom proračunu i proračunu FBiH", rekao je Inzko.

Ubrzanje razvoja

On je izrazio zadovoljstvo što sudjeluje u radu konferencije koja bi, kako je naveo, trebala doprinijeti ubrzanju razvoja jednog od najperspektivnijih sektora ekonomije u BiH - šumarstva i obrade drveta.

"Pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju i urgirate kod vaših političkih predstavnika u Federaciji - posebno kod Vlade i Parlamenta FBiH - da se ubrza usvajanje modernog i sveobuhvatnog zakona o šumama", dodao je Inzko. Inzko se danas sastao i sa čelnicima HBŽ-a s kojima je razgovarao o političkim pitanjima.

Generalni tajnik Europskih državnih šuma (EUSTAFOR) Piotr Borkowski izrazio je pohvale na organiziranju konferencije od njihove najmlađe članice, ŠGD Hercegbosanske šume.

Uloga EUSTAFOR-a je, kako kaže Borkowski, da se bavi regulacijom šuma te imaju članice iz 29 europskih država koje su FSC/PEFC certificirane.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Draško Dalić kazao je kako njegova vlada prepoznala šumarstvo i drvnu industriju kao prioritete u razvoju te županije.

Ostaviti ravnotežu

''Nadam se da ćemo i u budućnosti imati suradnju sa ŠGD Hercegbosanske šume kao što smo imali do sada i da ćemo zaštiti svoj prirodni resurs kao bi ga ostavili i budućim generacijama da nađu ravnotežu između uzgoja, zaštite šuma i njezinoj eksploataciji'' naglasio je Dalić.

Direktor ŠGD Hercegbosanskih šuma Draško Brnić kazao je kako se ovom konferencijom želi poslati poruka zajednici da se okreću budućnosti i da žele ovo područje i ljude približiti Europi i modernom šumarstvu u preradi drveta.

''Naše poduzeće predstavlja BiH u europskoj udruzi državnih šuma i naše prisustvo daje nam pravo postavljati ciljeve i smjernice u oblasti šumarstva kao i odgovornost u primjeni određenih rješenja na području BiH'', istaknuo je Brnić.

Inače, konferencija se održava u organizaciji ŠGD "Hercegbosanske šume" i u suorganizaciji Hrvatskog drvnog klastera.

Svrha održavanja konferencije je predstaviti potencijale šumarstva i drvoprerađivačkog sektora u Bosni i Hercegovini te u zemljama jugoistočne Europe, odnosno pridonijeti boljoj valorizaciji na šumi baziranih sektora, kao jednog od pokretača gospodarstva u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close