FlightRadar24

Broj letova se vratio na razine prije pandemije

Ono što se posebno ističe jest ogroman pad broja letova od ožujka 2020. godine, kada je pandemija proglašena, i vrlo spori oporavak od tog šoka koji traje i dalje.
Gospodarstvo / Flash | 15. 07. 2022. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati servis za praćenje zrakoplova putem ADS-B transpondera, FlightRadar24 već godinama vodi detaljnu statistiku o letovima u cijelom svijetu.

Njihovi podaci iznimno su zanimljivi kada se prouče u kontekstu pandemije i učinka raznih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa koje su bile na snazi u svijetu tijekom protekle dvije i pol godine, a koje su posebno pogodile avioindustriju.

Ono što se posebno ističe jest ogroman pad broja letova od ožujka 2020. godine, kada je pandemija proglašena, i vrlo spori oporavak od tog šoka koji traje i dalje. Tek ovoga tjedna, dakle 28 mjeseci nakon prvih lockdowna, broj letova komercijalnih zrakoplova u svijetu nadmašio je onaj od 8. ožujka 2020. godine.

FlightRadar24 je 13. srpnja, naime, registrirao nešto više od 113 tisuća komercijalnih letova (oni uključuju putničke, teretne, chartere i neke poslovne avione).

Ako se pogleda ukupan broj letova, on je navedenog datuma oborio rekord svih vremena. Ukupno je zabilježeno preko 242 tisuće letova svih letjelica s ADS-B transponderima koje ovaj servis prati. Osim kategorije komercijalnih, u ovaj broj uključeni su svi ostali letovi poslovnih mlažnjaka, privatni letovi, jedrilice, helikopteri, letovi hitnih službi, zrakoplovi svjetskih vlada, kao i javno vidljivi letovi dronova te vojnih letjelica.

Ukupno 242.692 zabilježena leta u jednom danu apsolutni je rekord. Unatoč svemu tome, broj komercijalnih letova i dalje nije na razinama apsolutnih rekorda, koji su postavljeni 2019. godine na nešto više od 125 tisuća letova na dan.

FlightRadar napominje da je broj komercijalnih letova usporediv sa svim ranijim godinama, dok na ukupan broj letova koji bilježe utjecaja ima i kontinuirano povećanje broja zrakoplova opremljenih ADS-B transponderima.

Napomenimo i kako je situacija u komercijalnom zračnom prometu svejedno daleko od idealne. Tjedno se i dalje otkazuju tisuće letova zbog nedostatka radne snage i drugih logističkih problema s kojima se avioprijevoznici susreću, a na snazi su i sankcije koje ruskim prijevoznicima zabranjuju letove u mnoge zapadne zemlje, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close