Direktan pritisak

Bosnalijek: "Vlada FBiH vrši pritisak na dioničare Bosnalijeka"

Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2012. u 12:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi ustrajala u namjeri da protivpravnim sredstvima smijeni aktualno rukovodstvo najveće bh. farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, vrši direktan pritisak na dioničare ove kompanije da potpišu punomoć u korist Vlade FBiH, pred predstojeću Skupštinu Društva dioničara zakazanu za 7. srpanj, priopćeno je iz Bosnalijeka.

Argumenti premijera su da postoje "informacije i dokumentacija koji ukazuju na nepotističko, netransparentno i kriminalno vođenje Bosnalijeka", što će dioničarima dokazati "medijskim člancima u vezi s poslovanjem ove kompanije", putem elektronske pošte.

U pismu federalnog premijera, koje ovih dana dobivaju dioničari Bosnalijeka, se između ostalog navodi da "ukoliko se ovakvo stanje hitno ne promijeni, tržišna kapitalizacija kompanije će biti značajno umanjena i na kraju, samo poslovanje kompanije će biti ugroženo", navodi se u priopćenju.

Žalosno je, kaže se u priopćenju, da ovakav komentar daje premijer četiri mjeseca nakon što je pokrenuo bjesomučnu medijsku kampanju protiv Bosnalijeka, za koju ga je Uprava kompanije upozorila da će narušiti reputaciju i ugroziti poslovanje Bosnalijeka, još u ožujku ove godine.

Još je žalosnije da premijer i dalje dokazuje navodne nepravilnosti u poslovanju Bosnalijeka medijskim člancima, koje u velikoj mjeri sam inicira. Ovo je još jedan u nizu nevjerovatnih poteza Vlade FBiH u pokušaju ovladavanja Bosnalijekom, u čijem vlasništvu učestvuje s 19,26 posto kapitala, stoji u priopćenju.

Predsjednik Nadzornog odbora Bosnalijeka prof.dr. Veljko Trivun uputio je, kako se navodi, Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu kaznenu prijavu protiv premijera Nikšića radi postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo iznude i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja Kaznenog zakona FBiH, u dosadašnjim zahtjevima za smjenu rukovodstva Bosnalijeka.

Konkretnim protuzakonitostima dioničari Bosnalijeka svjedočili su osobno prilikom održavanja ponovljene Skupštine u organizaciji Vlade FBiH, kada nije uspjela dugo pripremana smjena aktualnog rukovodstva ove kompanije. Rekordan broj dioničara s pravom glasa koji je prisustvovao ovoj Skupštini najbolji je dokaz odgovornosti samih dioničara koji su u stanju samostalno procijeniti ko i na koji način treba upravljati Bosnalijekom. Na kraju, većina je jasno iskazala povjerenje sadašnjem rukovodstvu kompanije, navodi se u priopćenju.

Bosnalijek zahvaljuje svim dioničarima na ukazanoj podršci i povjerenju, te iskazuje nadu i uvjerenje da će oni i u budućnosti glasati u skladu sa zdravim razumom i zaštititi svoj kapital od neozbiljnih i opasnih pokušaja ovladavanja kompanijom jednog, pojedinačnog dioničara, u ovom slučaju Vlade FBiH.

Umjesto kredibiliteta i odgovornosti kakav su kao Vlada morali pokazati, do sada su uspjeli dokazati sve suprotno, navodi se u priopćenju Bosnalijeka.

Kopirati
Drag cursor here to close