Dobrovoljno otpuštanje

Boeing planira ukidanje više od 4.500 radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 30. 03. 2016. u 13:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći svjetski proizvođač aviona Boeing planira ukinuti više od 4.500 radnih mjesta od sredine ove godine, kako bi smanjio troškove, javlja Agencija Anadolija.

Glasnogovornik kompanije kazao je da će oko 1.600 pozicija biti riješeno takozvanim dobrovoljnim otpuštanjima. Također je planirano da bez posla ostane više stotina direktora i menadžera.

Većina otkaza odnosit će se na dio kompanije koji se bavi proizvodnjom komercijalnih aviona, jer su kupci smanjili svoje narudžbe.

Rezovi čine gotovo tri posto Boeingove radne snage, koja je brojala 161.000 ljudi na kraju prošle godine. Američka kompanija se suočava i sa gubljenjem tržišnog udjela od rivala Airbus Group SE.

Boeing je prošle godine isporučio rekordnih 762 aviona, što je bilo iznad predviđanja kompanije. Međutim, istovremeno je zabilježen veliki pad u broju narudžbi.

Klijenti iz Azije i sa Bliskog istoka koji su bili u velikom zamahu kada je u pitanju potrošnja, odlučili su da redukuju svoje narudžbe. Posljednjeg dana prošle godine Boeing je imao zaostatak od 5.795 narudžbi, što bi značilo da mu je potrebno više od sedam i pol godina da trenutnim tempom proizvodnje isporuči te avione.

Boeingove tvornice, kao i Airbusove, rade punim kapacitetom, ali aviokompanije nisu voljne trošiti milijarde dolara na avione koje neće dobiti za nekoliko godina.

Kopirati
Drag cursor here to close