Oduzeta roba

Bljesak u skladištima Uprave za neizravno oporezivanje

Gospodarstvo / Flash | 05. 08. 2016. u 01:06 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekipa portala Bljesak.info je posjetila jedno od skladišta Uprave za neizravno oporezivanje BiH u Sarajevu, te vam ovom prilikom donosimo samo dio onoga što su službenici ove institucije oduzeli u proteklom razdoblju.

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u prvih šest mjeseci 2016. god oduzeli su raznu robu u vrijednostiod 5.866.357,00 KM KM. Kad je u pitanju vrsta oduzete robe u 2016. godini najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda razne tehničke robe i dijelova za automobile, duhanskih prerađevina i cigareta, obuće, motornih vozila, kozmetike i parfema, raznih kućnih potrepština i robe široke potrošnje. Sve detaljnije informacije oko oduzete robe mogu se zajedno sa fotografijama pronaći na web stranici ww.uino.gov.ba

Roba koja je predmet carinskog prekršaja, a koju službenici UNO oduzimaju prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti ima karakter privremeno oduzete robe, te u tom smislu Uprava za neizravno oporezivanje BiH ne može sa istom slobodno raspolagati.

O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obvezujuća za UNO. Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje događati, hoće li se ista uništiti, prodati ili nešto treće, a sve u ovisnosti od vrste robe.

Trenutno se u skladištima UNO nalazi oduzeta roba u vrijednosti od 9,4 milijuna KM. Od toga je roba u vrijednosti od 6.3 milijuna KM pravosnažno oduzeta, a roba u vrijednosti od 3,1 milijun KM je privremeno oduzeta i sa istom se ne može raspolagati do konačne odluke suda u svakom pojedinačnom postupku.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UNO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Izvještaji Tužiteljstvu

Uprava za neizravno oporezivanje samo je u tijekom šest mjeseci 2016. godine Tužiteljstvu BiH dostavila 70 izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno neko od kaznenih djela iz oblasti neizravnih poreza, kao i dopuna izvještaja, obavještenja i informacija, prema kojima se procjenjuje da je proračun BiH oštećen za iznos od 9,5 milijuna KM. Svi ovi izvještaji bit će predmetom budućeg zajedničkog rada i aktinosti na terenu.

Prodaja carinske robe

Roba je najčešće oduzimana zbog prekršaja iz člana 18. (Primanje, držanje i promet robe kojima je učinjen carinski prekršaj) i člana 8. (Neprijavljivanje robe i nepravilno korištenje robe uvezene po povlastici) Zakona o carinskim prekršajima, kao i člana 41. Zakona o akcizama (Akcizni proizvodi u prometu bez nalijepljenih poreznih, odnosno kontrolnih markica; bez vjerodostojne dokumentacije).

Najčešće lokacije na kojima je roba oduzeta su: CI Gradiška, Tržnica Arizona - Brčko Distrikt, CI Sarajevo, Bihać, Cazin, Gradačac, Mostar, Ljubuški i Višegrad.

Na ovom linku nalaze se sve objavljene aukcije, odakle se može izvući podatak šta se sve prodaje i po kojim cijenama. Tu se nalazi i roba koja se prodaje u procesu prinudne naplate i roba oduzeta zbog carinskih prekršaja.

U skladu sa Odlukom o prodaji carinske robe, nadležni regionalni centri UNO pripremaju popise roba za koje su ispunjeni uvjeti za prodaju. U nadležnim regionalnim centrima formirane su komisije koje vrše procjenu vrijednosti robe koja se prodaje, s tim što postoji mogućnost ako to zahtjeva situacija i specifičnost određene robe da se angažira i vanjska osoba - stručnjak ili sudski vještak, koji će pomoći u procjeni vrijednosti robe koja se prodaje.

Ovom prilikom Bljesak.info se zahvaljuje na susretljivosti Ureda za informiranje UNO BiH, Uprave UNO BiH i voditelja skladišta u Sarajevu.

Vrijednost robe, u koju su uključeni svi neizravni porezi, komisija utvrđuje na osnovu raspoložive dokumentacije i stvarnog stanja robe koja se izlaže prodaji. Ukoliko se vrijednost robe ne može utvrditi na ovaj način, komisija vrijednost robe utvrđuje na osnovu cijene identične ili slične robe na domaćem tržištu, umanjene za uobičaj?ne troškove poslovanja u trgovini.

Aukcije se objavljuju na web stranici UNO BiH, na oglasnoj ploči regionalnog centra koji vrši prodaju, Središnjem uredu i odgovarajućim dnevnim listovima koji su dostupni na cijelom području BiH najmanje 10 dana prije aukcije.

Aukcije su javne. Na aukciji mogu sudjelovati pravne i punoljetne fizičke osobe, kao i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost registriranu kod nadležnog organa, osim uposlenih u Upravi i osobe koje su u rodbinskom odnosu sa nekim od uposlenika UNO do trećeg koljena linijskog ili tazbinskog krvnog srodstva, pod uvjetom da polože propisani depozit.

Svi sudionici aukcije, na zahtjev, trebaju se identificirati predočavanjem osobne iskaznice ili putovnice, odnosno punomoći o zastupanju ukoliko se radi o zastupnicima. Prije početka aukcije, ponuđači su dužni položiti depozit u iznosu od 10% od početne cijene robe koja se prodaje. Depozit se uplaćuje bezgotovinski na depozitni račun Uprave ili gotovinom na blagajni regionalnog centra na sam dan održavanja aukcije.

Ako prva javna aukcija ne uspije ili ako je po okončanju aukcije ostalo neprodate robe, komisija odlučuje da li će se održati druga aukcija ili će se prodaja izvršiti putem izravne prodaje. Ukoliko komisija odluči da se održi druga aukcija, ista se održava pola sata nakon okončanja prve aukcije.

Na drugoj javnoj aukciji, minimalna dogovorena cijena za prodaju robe umanjuje se na 75% od cijene utvrđene za prvu javnu aukciju. Svi koji su ranije položili depozit za prvu aukciju, imaju pravo da sudjeluju na drugoj aukciji na osnovu ranije položenog depozita.

Ako su aukcija ili licitacija poništene ili nisu uspjele ili je po okončanju aukcije ili licitacije ostalo neprodate robe stavaraju se uvjeti za postupak izravne prodaje. Ponude za izravnu prodaju se dostavljaju u zatvorenoj koverti najmanje 24 sata prije vršenja izravne prodaje, koverte se otvaraju javno i roba se prodaje osobi sa najboljom ponudom.

Kupac je dužan kupoprodajnu cijenu uplatiti na Jedinstveni račun Uprave u roku od pet dana od dana izvršene prodaje, odnosno od dana dobivanja obavještenja o okončanju postupka po prigovoru. Po dostavljanju dokaza o uplati roba se preuzima, navodi se iz Ureda za informiranje UNO BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close