Širenje posla

Biznismeni iz Kalesije vlasnici firmi po čitavoj BiH

Gospodarstvo / Flash | 09. 05. 2017. u 09:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kalesija je prije rata bila među najnerazvijenijim općinama u Bosni i Hercegovini. Kažu da je u ondašnjem sustavu Kalesija kažnjavana, a kao argument potežu i istraživanja da je majevički bazen na prostoru ove općine bogat ugljem, ali da je površinski kop rudnika otvoren u Dubravama, koje pripadaju općini Živinice, piše 'Dnevni avaz'.

Bio i vijećnik

U poslijeratnom periodu Kalesija je doživjela značajan gospodarski razvoj. Osim što su, nakon privatizacije, sačuvani pogoni 'Plastikal', 'Kartonaža', 'Spreča', 'Kaleteks', 'Unis tok', došlo je i do procvata drvoprerađivačke industrije. Danas ima više tvornica namještaja 'Izazov', 'Rile promet', 'Ahi Trade', 'Prima sofa'… u kojima je zaposleno više od 500 radnika.

I osim što kalesijski biznismeni imaju poslove u općini, počeli su i da kupuju firme širom BiH. Ovu priču pokrenuo je Kasim Selimović, vlasnik kompanije 'Piemonte', koji je bio i vijećnik u prošlom sazivu Općinskog vijeća. On je u listopadu 2015. kupio Mesnu industriju 'Prima Vip' iz Orašja, a među prvima je počeo i izvoz mesa u Tursku.

Firme izvan Kalesije kupio je i aktualni načelnik Sead Džafić, koji je i vlasnik izvozno orijentirane kompanije 'Unis tok'. Prvo je kupio tuzlansku 'Livnicu čelika' za 13,9 milijuna KM, a nakon toga i 'Kovnicu' u Bileći, koju je platio 1,9 milijuna maraka. I Džafić sigurno na ovome neće stati.

'Avaz' navodi da je taj trend nastavila i firma 'Lafat komerc', vlasnika Adnana Lovića. Kupili su Tvornicu radijatora 'Termal' iz Lopara. Cijena nije objavljena. Firma se bavi preradom i obradom lima, proizvodnjom metalnih proizvoda i važi za vodećeg prerađivača lima u regiji. Trenutno zapošljavaju više od 250 radnika.

Priču je nastavio i Ruvejd Imšić, vlasnik firme 'Telefongradnja'. Na javnom nadmetanju kupio je imovinu, zemljište i zgradu u Tojšićima tuzlanskog poduzeća 'Amos' za 336.200 KM. Naravno, riječ je o kupovini proizvodnih pogona. Po drugim bh. gradovima brojne su i benzinske crpke, trgovački objekti i osiguravajuća društva čiji su vlasnici Kalesijci.

Kopirati
Drag cursor here to close