Srbija

Bivši radnik otkrio prevaru: Pokvareno meso se prerađuje i ponovo prodaje

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2016. u 07:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimke iz postrojenja Industrije mesa 'Matijević' koje je bivši radnik Mihajlo Čepi objavio jučer na društvenim mrežama, dostavljeni su 22. siječnja Tužiteljstvu za organizirani kriminal, prenosi Srbija Press.

Prijava je od strane urednika tjednika 'Tabloid' Milovana Brkića podnijeta na osnovu video snimki i izjava sedmorice radnika koji potvrđuju priču Čepija, a za djelo protiv ugrožavanja zdravlja ljudi.

Ovaj tjednik je priču, uz svjedočenje Čepija, objavio prije pet dana, da bi snimke iz mesare sam Čepi ovog vikenda podijelio putem facebooka, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti.

Osim što u snimkama optužuje nekadašnjeg poslodavca da građanima prodaje pokvareno meso, on tvrdi da se to isto događa i u drugim velikim mesnicama u Srbiji poput Neoplante, Karneksa ili Zlatiborca, a još teže optužbe iznosi na račun veterinarskih inspektora Ministarstva poljoprivrede i tvrdi da oni bez prethodne najave ne smiju dolaziti u obilazak klaonica.

Kako su rekli u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, novosadska veterinarska inspekcija je trenutno na terenu i provjerava navode Čepija. Zanimljivo je da su snimke napravljene prije gotovo dvije godine, a na pitanje zašto ih je tek sada objavio, Mihajlo Čepi odgovara da novac nije u pitanju, jer da je to htio, ucjenjivao bi direktno Matijevića.

''Htio sam ljudima u Srbiji pokazati što se sve radi. Ljudi to zapravo i znaju, ali nisu imali priliku vidjeti dokaze. Iza svega stojim i ne plašim se. Nadam se da će ovo pokrenuti ljude da pokažu što se radi i u drugim korporacijama i da se država više umješa i pojača kontrole'', kaže on.

Čepi naime tvrdi da se meso kojem je istekao rok trajanja koristi za izradu hrenovki, kobasica i drugih mesnih prerađevina tog mesnog giganta u Srbiji.

''Sve što se vrati iz prodavnice ide dalje u preradu. Bukvalno sve što je vraćeno, što je sa isteklim rokom, sve što smrdi i što se nije prodalo. Sve se to zamrzava i stoji u komorama i čeka na dalju preradu. Dodaje se bijeli luk i sol da se ne bi dalje kvarilo, a ako je pokvareno ispere se kiselinom, koristi se boja za bojenje mesa. On se dodaje u salame i dimljenu robu i zakonom je zabranjen i u EU i kod nas. On se sklanja kad dođe inspekcija. Također, problematično je i meso koje se uvozi, koje se kupuje neposredno pred istek roka trajanja. Ono se prepakira još prilikom utovara u inozemstvu, a sve kasnije ide u preradu'', priča Čepi.

Za inspekciju tvrdi da dolazi isključivo najavljeno, a bilo je slučajeva da dođu nenajavljeni, te su tada inspektori bili izbačeni. Kako kaže, sada se nada da će nakon objavljenih snimaka država pokrenuti.

''Iza svega stojim što sam objavio, zato sam i nastupio imenom i prezimenom'', priča Čepi.

Kopirati
Drag cursor here to close