Izaslanstvo pregovara

BiH traži nove kredite za izgradnju Koridora Vc

Gospodarstvo / Flash | 25. 02. 2016. u 15:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma s Kuvajtskim fondom za arapski ekonomski razvoj (KFAER), za financiranje izgradnje autoceste na Koridoru Vc, dio poddionice Klopče – D. Gračanica.

Kreditom u iznosu od 50 milijuna eura Kuvajtskog fonda za arapski razvoj bit će financirana izgradnja drugog dijela poddionice Klopče - Donja Gračanica autoceste na Koridoru Vc u BiH, na području Sarajevo - Zenica sjever.

Rok otplate kredita je 20 godina, s grejs periodom od pet godina i alokacijom na Federaciju BiH.

Na ovoj poddionici predviđena je izgradnja odmorišta s rekreacijskim površinama za oba smjera autoceste, koje je locirano na panoramski atraktivnoj lokaciji sa zelenim površinama.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora broj I o Amandmanu na ugovor o zajmu, koji je potpisan 27. listopada 2011. godine (Sarajevo projekt gradskih prometnica) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na ovaj način bit će osigurano dodatnih šest milijuna eura zajma EBRD-a, uz ranije odobrenih 16,5 milijuna eura, za nastavak izgradnje drugog dijela projekta ''Južne longitudinale'', kako bi se eliminirala uska grla i poboljšala veza istočnog i zapadnog dijela Županije i Grada Sarajeva.

Planirana je izgradnja tri raskrsnice s primjenom kružnog toka, s rokom završetka projekta do 31.12.2017. godine.

Rok oplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, a sredstva su alocirana na Federaciju BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close