''Kao normalna država''

BiH prvi put u povijesti razgovara o proračunu na vrijeme

Gospodarstvo / Flash | 30. 11. 2016. u 14:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će proračun institucija BiH za 2017. godinu biti usvojen do Nove godine, jer je 'dosta vremena ostalo'.

''Mislim da je ovo u našoj poslijeratnoj povijesti prvi put da u tijeku jedanaestog mjeseca na parlamentu razmatramo proračun. Sjećate se nedavnih vremena kad se gotovo godinu i po dana radilo na privremenom financiranju'', izjavio je Bevanda novinarima tijekom zasjedanja Zastušničkog doma državnog parlamenta koji razmatra Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2017. godinu.

Mi smo, dodao je, do kraja ispoštovali proračunski kalendar. Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija, usvojilo proračun 4. studenog, uputilo ga Predsjedništvu BiH, a Predsjedništvo ga je uputilo 15. studenog u parlament BiH.

''Kao normalna država''

Napomenuo je da je ovo prvo čitanje nakon kojeg slijede amandmani.

Izrazio je nadu da će preloženi proračun u drugom čitanju biti razmatran do polovine prosinca i 'da ćemo ući kao jedna od normalnih država u iduću godinu s usvojenim proračunom'.

Ministar Bevanda je istaknuo da je razlika od svih prijašnjih proračuna to da su dosta sredstava inkorporirirali 'u ono što treba, a to je nabavka zgrada ili izgradnja zgrada za smještaj institucija, jer znamo da su nam troškovi najma ogromni'.

''Nadam se da će i ona sredstva koja su bila osigurana ranije biti stavljena u funkciju. Isto tako, u strukturi proračuna se može vidjeti i za druge kapitalne investicije, od graničnih prijelaza, pa suglasno sporazumu sa Srbijom, izgradnja i graničnog prijelaza u Bratuncu budući da Republika Srbija gradi most'', kazao je Bevanda, te dodao i renoviranje i opremanje graničnih prijelaza, smještaj institucija...

Naglasio je da je proračun rađen na bazi realnosti i onoga što je zadao fiskalni okvir, a Fiskalno vijeće je odredilo da iznos proračuna za ovu godinu bude, petu godinu uzastopno, na nivou 950 milijuna KM.

Dodao je da je za servisiranje vanjskog duga predviđen iznos od milijardu KM.

Prvi put na vrijeme

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je novinarima u pauzi zasjedanja tog doma da je pohvalno što su prvi put proračun dobili na vrijeme, "da se može na njega i amandmanski djelovati tko bude želio“

Po njenim riječima, proračun je na nivou svih dosadašnjih proračuna, kakav je prethodnih sedam-osam godina, 950 milijuna KM.

''Nažalost, povećan je okvir za servisiranje vanjskog duga, on iznosi milijardu i sto milijuna KM. Ono što je dobro i pohvalno, želim da zahvalim svima u Vijeću ministara BiH, jeste raspodjela sredstava od klirinškog duga. Sedam milijuna u idućoj godini od klirinškog duga ide za financiranje graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija'', navela je Pandurević.

Dodala je da u RS-u, također iz klirinškog duga, će ići i milijun KM za projekt izgradnje zgrade za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu. Vrijednost tog projekta je inače tri milijuna KM.

''Dakle, gotovo 50 posto klirinškog duga koji dođe u institucije BiH bit će vraćen u RS, jer to su projekti od kojih imaju interes svi građani RS-a, posebno od graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija, jer je to najbliži put do luke Bar'', istaknula je Pandurević.

Proračun do 31. prosinca

Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić je izjavio novinarima da je najvažnije da su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2017. godinu uputili u redovnu proceduru.

Dodao je da dugo nije bila ta praksa.

''Sve one mane koje eventualno imamo u prvom čitanju, postoji realna šansa da kroz amandmansku fazu popravimo'', kazao je Fazlić u pauzi sjednice Zastupničkog doma na kojoj se razmatra prijedlog proračunaa institucija BiH za narednu godinu.

Želja svih nas je da je proračun veći i da je razvojni i da ima više novca, ali ''danas smo čuli i obrazloženje ministra''.

''Do 31. prosinca trebali bismo donijeti proračun tako da imamo dovoljno vremena da klubovi, poslanici, komisije još jednom to rasprave, da se eventualno amandmanima pokuša popraviti proračun'' naveo je Fazlić.

Po njegovim riječima, svi oni koji su nezadovoljni imaju priliku da kroz amandmane ''ukažu što to nije dobro, što to predlažu konkretno i da dođemo do kvalitetnog proračuna''.

Usuglašeni proračuni

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić je izjavio novinarima kako je dobro da su ove godine zastupnici prijedlog proračuna institucija BiH za narednu godinu dobili na vrijeme i da se on usvoji u tijeku kalendarske godine, „jer su to usuglašeni proračuni s entitetima“.

Po njegovim riječima, dobro je da Predsjedništvo BiH i predsjedavajući i zamjenici imaju interventne rezerve.

''Razlika između rezerve i interventne rezerve je u tome što se proračunska rezerva troši po zakonu i ona je predvidiva, a interventna rezerva nije predvidiva - u sučaju bolesti, elementarne nepogode i ona mora biti pokrivena internim pravilima. Mislim da je to dobro da postoji iako mnogi to napadaju i kriziraju'' kazao je Špirić.

On je istaknuo da nije dobro da se po hitnom postupku usvaja izmjena zakona o plaćama u smislu zamrzavanja platnih razreda, ''u smislu sprečavanja napredovanja državnih službenika iz razloga Reformske agende i Pisma namjere s MMF-om''.

''Mislim da to nije dobro ukoliko administraciju dekuražirate da dobro radi svoj posao. Mislim da se mogla naći rezerva da se taj proces ne blokira, jer ako u vrijeme europskih integracija demotivirate ljude da napreduju, da usavršavaju znanje, da dobro rade, zapravo uradili ste loš posao za državu'' smatra Špirić.

Kopirati
Drag cursor here to close