Kakva modernizacija

BiH ostaje vjerna popisu

Stručnjaci u BiH se slažu da je neophodno da se modernizira priča o popisu stanovništva kako bi se svake godine imao pregled broja stanovnika, ali da je to u BiH još uvijek daleko.
Gospodarstvo / Flash | 04. 09. 2019. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina kao neke europske zemlje sigurno neće provesti popis stanovništva, domaćinstava i stanova, niti će u skorije vrijeme, a što je praksa u Europskoj uniji, ići u smjeru da popis više ne provodi na terenu putem anketa, već da preko administrativnih registara podatke ažurira svake godine.

Daleko

"U Republici Srpskoj, kao ni na razini BiH, ne postoje adekvatni registri stanovništva, koji su osnovni preduvjet za dostavljanje ključnih demografskih popisnih podataka na godišnjoj razini, a po preporukama Eurostata. Samim tim ne postoji mogućnost za ažuriranje broja stanovnika na godišnjoj razini putem tzv. centralnih registara stanovništva", rekli su u Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske, navode Nezavisne.

Stručnjaci u BiH se slažu da je neophodno da se modernizira priča o popisu stanovništva kako bi se svake godine imao pregled broja stanovnika, ali da je to u BiH još uvijek daleko.

"To je modernizacija popisa i to je dosta jednostavnije nego na terenu provoditi popis stanovništva. U nekim zemljama se na taj način već radi, u Americi i Francuskoj, recimo", rekao je Stevo Pašalić, demograf, dodajući da se u BiH ne rade ni pripreme za eventualni registar.

Inače, preporuke Eurostata su da zemlje članice EU stvore pretpostavke da nakon popisa 2021. godine ključne demografske podatke Eurostatu dostavljaju na godišnjoj razini, a Hrvatska, recimo, već ide u tom smjeru i popis koji će održati od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine bit će posljednji koji će se raditi tradicionalno na terenu.

Goruće pitanje statističara u Hrvatskoj trenutno je, pored priprema za popis 2021. godine, uspostavljanje administrativnih registara za stanovništvo i registara za kuće, stanove i domaćinstva koji bi se ažurirali na dnevnoj bazi. Sve države Europske unije koje imaju ove registre popis stanovništva urade u skladu sa podacima koje iz njih dobiju, a osim Hrvatske klasičan popis stanovništva će raditi još samo Bugarska, Rumunija, Slovačka i Mađarska.

Nema vremena

Kada je u pitanju eventualni popis u BiH 2021. godine, već sada je jasno da od toga neće biti ništa jer i da se sutra usvoji neophodni zakon, nema vremena da se kvalitetno obave pripreme, posebno što u BiH to nije statističko, već političko pitanje.

"Mi smo i na prošlom popisu, koji je trebalo da održimo 2011. godine, a održali smo ga 2013, metodologiju, standarde i preporuke izvrnuli na svoj način. Nisam siguran da ćemo doći do novog popisa", rekao je Pašalić.

U Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske kažu da su zajedno sa druge dvije statističke institucije u BiH u okviru projekta IPA uključeni u aktivnost pripreme popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine te da je do sada održano nekoliko sastanaka grupe za tehničku koordinaciju popisa.

"Osnovni preduvjet za organizaciju i provođenje popisa stanovništva je usvajanje zakonske regulative, donošenje organizacijsko-metodoloških uputstava, kao i određivanje datuma za provođenje popisa. Kako do sada nije bilo aktivnosti u vezi s navedenim preduslovima, ne može se govoriti o vremenu održavanja postojećeg popisa stanovništva u BiH", rekli su u Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close