Unatoč optimističnim najavama

BiH još nije dostigla pretpandemijski broj zaposlenih

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u srpnjuove godine imali smo 819.857 zaposlenih, a u veljači 2020. godine, kada virusa korona u BiH nije bilo, posao je imalo 832.200 ljudi.
Gospodarstvo / Flash | 06. 10. 2021. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč optimističnim najavama o oporavku bh. gospodarstva, broj zaposlenih u BiH još nije dostigao cifru iz doba kada naša ekonomija nije bila direktno pogođena korona krizom.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u srpnju ove godine imali smo 819.857 zaposlenih, a u veljači 2020. godine, kada virusa korona u BiH nije bilo, posao je imalo 832.200 ljudi.

Ekonomskom analitičaru Igoru Gavranu ovaj podatak djeluje mnogo realnije od, kako kaže, bajkovitih samohvaljenja domaćih vlasti.

"Jedino što je sigurno, a što ovi podaci potvrđuju, jeste da je ekonomija doživjela veliku štetu u pandemiji, da je zaposlenost znatno umanjena kao njena posljedica i da smo još jako daleko od oporavka. Ekonomija je bila u lošem stanju i nezaposlenost previsoka i davno prije pandemije", naveo je Gavran u izjavi za "Nezavisne novine".

Činjenica je, prema riječima Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, da vlasti svih razina nemaju apsolutno nikakav plan niti strategiju kako izaći iz ove situacije.

"Izjave koje su bile zapravo su predstavljale bacanje prašine u oči, na šta smo i navikli u proteklom periodu. Generalno, ovih 80.000 ljudi koji su napustili BiH u prvih šest mjeseci, nažalost, neće biti konačna brojka. Strahujemo da će ona biti puno veća kada dobijemo podatke za drugo polugodište. Mislim da je vrijeme ne samo da se promijeni vlast, nego i kompletan odnos, politika, spram ekonomije, životnog standarda i radnika, odnosno građana u BiH", rekao je Šatorović.

Priznaju i u poslovnoj zajednici da se bilježi odliv radne snage, odnosno da radnici idu ka Zapadu, prije svega prema Sloveniji, iako je, kako naglašavaju, došlo do povećanja plaća u gospodarstvu.

"Sve mjere koje je Gospodarska komora Republike Srpske predložila Vladi imale su za cilj da se zadrže radnici i sačuvaju poduzeća. Ako gledamo podatke od kraja prošle godine, došlo je čak do blagog rasta broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Ipak, situacija izazvana virusom korona iscrpila je znatan broj poduzeća", ističe Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske.

Kako dodaje, pojedini gospodarstvenici već se suočavaju s novim odlascima radnika prema zapadnoeuropskim zemljama.

"Sigurno je da to dodatno otežava poslovanje poduzeća, ali i direktno utiče na broj zaposlenih. S druge strane, gospodarstvenici, da bi nadoknadili broj radnika koji im nedostaju i da bi povećali svoju konkurentnost, sve više ulažu u nove tehnologije, koje podrazumijevaju i manju potrebu za radnicima", rekao je Blagojević za "Nezavisne novine".

Inače, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u srpnju ove godine imali smo 395.383 nezaposlenih, što je u odnosu na mjesec ranije više za 0,4 posto (tada je bez posla bilo 393.781). Zanimljivo je da smo u veljači 2020. godine, sudeći prema podacima ove agencije, imali 402.888 nezaposlenih. Ova razlika bi se mogla objasniti i tvrdnjama da su brojni bh. građani u međuvremenu posao pronašli u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close