nema dogovora

BiH gubi stotine milijuna eura za promet

Gospodarstvo / Flash | 09. 02. 2016. u 08:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nemogućnosti postizanja unutarnjeg dogovora o izradi strategije prometa, Bosna i Hercegovina mogla bi ostati bez sredstava Europske unije koja su praktično odobrena za izgradnju transportne infrastrukture, pišu Nezavisne novine.

Naime, na samitu o zapadnom Balkanu, koji je u kolovozu prošle godine održan u Beču, BiH je dobila podršku za pet velikih infrastrukturnih projekata vrijednih stotine milijuna eura, međutim osnovni uvjet za povlačenje tih sredstava je izrada strategije i akcijskog plana transporta na nivou BiH, u vezi s kojima ne postoji ni minimum suglasnosti u BiH, jer je prometna infrastruktura u nadležnosti entiteta.

Na samitu u Beču BiH su odobrena i grant sredstva u iznosu od 28,8 milijuna eura i to za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške i mosta kod Svilaja, a kako ističu dobro upućeni, povlačenje ovih sredstava je također upitno zbog nepostojanja strateškog dokumenta. Zbog svega ovoga, Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici zadužio je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH da do srpnja, i to prije samita u Parizu, pripremi strategiju prometa BiH "kako bi bila osigurana dalja financijska podrška za sufinanciranje investicijskih projekata", ali kako stvari sada stoje od toga neće biti ništa, jer RS ne pristaje na izradu tog dokumenta, pošto BiH nije nadležna za oblast prometa.

"Vlada RS donijela je zaključak, u kojem je navedeno da nije suglasna s izradom strategije transporta i akcijskog plana za razdoblje 2015 - 2030, jer za isto ne postoji ustavna osnova", rekli su jučer za Nezavisne u Ministarstvu prometa i veza Republike Srpske.

Ipak, u ovom ministarstvu naglašavaju da zbog značaja financijske podrške EU BiH pozivaju na hitno stavljanje u funkciju mehanizma koordinacije iz oblasti europskih integracija.
U Ministarstvu transporta i komunikacija sve što smo uspjeli saznati jeste da je entitetskim vladama proslijeđen zahtjev da u radnu grupu za izradu strategije imenuju svoje ljude, ali još nikakav povratni odgovor nije stigao.

"Što će biti od svega toga nitko ne zna, ali ono što je sigurno jeste da sredstava EU nema bez strategije i to bi trebalo biti svima jasno. Godinama se upozorava na to, ali očigledno neki neće razumjeti o čemu se radi", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz Vijeća ministara BiH.

Priča o izradi strateškog dokumenta u oblasti prometa u BiH traje već godinama, a sve što je BiH uspjela jeste da usvoji Okvirnu transportnu politiku, koju EU ne priznaje kao vjerodostojan dokument jer u njemu praktično ne piše ništa s obzirom na to da ne govori o ciljevima, instrumentima financiranja i nositeljima projekata.

Još 2014. radna grupa izradila je projektni zadatak za izradu strategije i akcijskog plana transporta, koji se zasnivao na tome da se izrade entitetske strategije prometa, pa tek onda ona na nivou BiH, što naravno nikada nije urađeno i zbog čega smo se sada našli u problemu. Još jedan od problema jeste novac kojim bi bila financirana izrada strategija prometa na nivou BiH, jer nijedan proračun nije planirao gotovo 380.000 eura potrebnih za ovaj dokument. Ta sredstva BiH su prvobitno bila odobrena iz IPA komponente, ali su izgubljena jer BiH nikada nije stvorila neophodne preduvjete za njihovo povlačenje.

Kopirati
Drag cursor here to close