Bijača

BiH dobila jedan od najmodernijih objekata u regiji

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2016. u 12:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon završetka radova na trećoj fazi izgradnje Graničnog prijelaza Bijača, koju je sa pet milijuna eura kroz IPA-u financirala Europska unija, danas je 12.00 sati upriličena svečana primopredaja potpuno završenog tog prijelaza.

U potpunosti završen granični prijelaz Bijača predstavlja objekt koji je urađen po svim standardima Europske unije i jedan je od najmodernijih objekata ovog tipa u regiji.

Tablu sa svim podacima o donaciji prilikom izgradnje prijelaza Bijača svečano su otkrili šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin, predsjedavajući Upravnog odbora UNO i ministar financija Vjekoslav Bevanda i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula.

Granični prijelaz Bijača jedan od dva tzv. BIP-a, odnosno prijelaza s potpunim inspekcijskim nadzorom (pored Bijača, na sjeveru BiH to je granični prijelaz Gradiška).

Izgradnja graničnog prijelaza Bijača odvijala se u tri faze. Prvu fazu izvodile su Autoceste Federacije BiH, drugu fazu izvodila je Uprava za neizravno oporezivanje i ta je faza financirana iz proračuna BiH sa osam milijuna KM.

Po okončanju izgradnje druge faze granični prijelaz Bijača je i otvoren za normalno funkcioniranje prometa roba i putnika. Zadnju, treću fazu izgradnje prijelaza Bijača financirala je Europska unija u iznosu od pet milijuna eura kroz IPA-u.

Od osnivanja UNO, Europska unija je u izgradnju graničnih prijelaza u BiH ukupno investirala 35,5 milijuna eura. Pored graničnog prijelaza Bijača, sredstvima EU izgrađeni su i prijelazi Rača, Izačić, Gradina, Orašje, Kamensko, Klobuk, Zupci, Šamac i Karakaj.

Ukupno postoji 18 traka (devet za ulaz i devet za izlaz iz BiH). U okviru prijelaza postoji središnja zgrada na dva razine za potrebe carinske službe UNO i Granične policije BiH u ukupnoj površini od 1.500 m2, te zgrada površine 60m za carinike i granične policajce nadležne za robni promet.

Pored toga postoji i objekt za detaljni pregled vozila veličine 350 m2, objekt za smještaj inspekcija (tržna, fito i sanitarna inspekcija), veličine 350 m2, objekt za smještaj službenika Ureda za veterinarstvo BiH veličine 250 m2. Uz prethodno spomenuto na novosagrađenom prijelazu nalaze se prateći objekti kao što su agregatska-stanica, trafo-stanica, te sanitarni čvorovi za putnike i korisnike carinskog terminala. Prijelaz ima nadstrešnicu ukupne površine 5.000 m2.

Kopirati
Drag cursor here to close