Ignorantski odnos

BHRT u pripremama za prosvjede: 'Očito se ništa neće dogoditi'

Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2017. u 07:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, dva mjeseca od prosvjeda upozorenja, obratit će se danas javnosti koju će izvijestiti o stanju i najaviti dalje poteze prema nadležnima.
Krajem siječnja održan je prosvjed upozorenja Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, na kojem je zatraženo hitno rješavanje problema stabilnog financiranja BHRT-a u roku od 60 dana.Tada je poručeno da radnicima BHRT-a nisu uplaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje više od 20 mjeseci, a da za to vrijeme BHRT uredno plaća kredit za jedan dio digitalne opreme koji je nabavljen u procesu digitalizacije, prenosi Oslobođenje.

Ignorantski odnos vlasti, odnosno Parlamentarne skupštine BiH kao osnivača BHRT-a, kazali su organizatori prosvjeda upozorenja, prevršio je svaku mjeru, pa su od državnih zastupnika i izaslanika zahtijevane hitne izmjene Zakona o Javnom RTV sustavu u roku od 60 dana, te je zatražen hitan sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, njegovim zamjenicima i resornim ministrom, a spominjani su i prosvjedi pred zgradom PSBiH.

''Za ova dva mjeseca nisu uslišeni naši zahtjevi. Vidite da je u državi parlamentarna kriza, tako da ćemo mi sutra održati press-konferenciju na kojoj ćemo detaljno izvijestiti javnost o tome što se događalo u ovih 60 dana i koji će to biti naši dalji potezi'', kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital.

Dodao je da su ostvarili neke kontakte sa “kabinetom predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefikom Džaferovićem, ali pretpostavljam da je sad sve zapelo zbog političke krize, jer nismo dobili poziv za sastanak”.

''Mi ćemo i dalje pokušavati da obavimo neke razgovore. Vidite da se ništa nije pomjerilo'', naglašava predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u. Dodaje da je u ponedjeljak održana sjednica Upravnog odbora BHRT-a, gdje su počele pripreme za prosvjede, “jer se očito neće ništa dogoditi”.

''Sada smo zaustavili pripreme zbog sveukupne političke situacije, jer prvo moramo vidjeti protiv koga ćemo prosvjedovati. Odgođena je sjednica Doma naroda PSBiH, a pitanje je što će se događati i sa Zastupničkim domom, koji ništa ne usvaja. Nije razborito otići prosvjedovati protiv nekoga ko ne može donositi odluke. Stoga ćemo vidjeti na koji način ćemo postupati dalje'', zaključio je Smital.

Podsjećanja radi, na siječanjskom prosvjedu upozorenja kao osnovni uzrok katastrofalne situacije na BHRT-u navedeno je nepostojanje političke volje da se osigura stabilno financiranje BHRT-a, te da ne postoje naznake da će se stanje popraviti.

Generalni direktor Belmin Karamehmedović prosvjed upozorenja shvatio je kao posljednji vapaj i poziv upomoć odgovornim političarima u Bosni i Hercegovini da se konačno nađe rješenje za stabilno financiranje javnih servisa. Podršku zaposlenicima BHRT-a, među ostalim, dali su brojni predstavnici nevladinih i sindikalnih organizacija. Programski planovi BHRT-a za 2017. radili su se u uvjetima drastično smanjenih, pa i neizvjesnih proračunskih sredstava.

''I takav, on ne predviđa gotovo nikakvu redukciju vlastite proizvodnje, nego čak nudi i neke nove sadržaje koje želimo ponuditi našem gledateljstvu, svjesni uloge koju imamo i potreba najšire javnosti'', navodi se u programskim planovima.

Kopirati
Drag cursor here to close