Potpisan sporazum

Bh. radnicima olakšano zapošljavanje u Srbiji

Gospodarstvo / Flash | 30. 03. 2016. u 11:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i direktor Nacionalne službe zapošljavanje Republike Srbije Zoran Martinović danas su u Sarajevu potpisali Protokol o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o privremenom zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji i državljana Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način je, kako su istakli potpisnici, finaliziran proces koji je započet 2012. godine potpisivanjem sporazuma između dvije države. Protokol treba da na institucionalni način uredi zapošljavanje državljana zemalja potpisnica u drugoj državi, kako bi svi ti procesi bili dovedeni u legalne tokove.

Po riječima direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića, postupak izbora radnika započinje na inicijativu zainteresiranog poslodavca koji će nadležnom nositelju države zaposlenja uputiti obrazac, koji će biti sastavni dio tog sporazuma.

''Nadležni nositelj države zaposlenja će u roku 30 dana izvršiti provjeru tržišta rada, odnosno izvršit će posredovanje, provjeriti da li na evidencijama za nezaposlene postoje osobe koje bi eventualno odgovarale tom radnom mjestu. Nakon toga, ukoliko budu ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti za zapošljavanje stranaca, oni će taj obrazac proslijediti nadležnom nositelju države porijekla'', rekao je Bandić.

Dodao je da kandidati koji budu zainteresirani za rad trebaju nadležnim institucijama dostaviti CV, ovjerenu fotokopiju putovnice i ovjerenu fotokopiju diplome.

''Cilj nam je da imati podatke o tome tko se zapošljava, kod kog poslodavca i da osiguramo one uvjete koje osiguravamo za vlastite državljane kako, svi oni koji dolaze iz druge države, ne bi imali nepovoljniji tretman u odnosu na domaće državljane'', izjavio je direktor Nacionalne službe zapošljavanje Republike Srbije Zoran Martinović.

U Republici Srbiji je u prošloj godini za državljane BiH izdano 205 radnih dozvola, a za prva tri mjeseca ove godine 68 dozvola.

''Državljani BiH i po Sporazumu o socijalnom osiguranju i našim domaćim propisima na tržištu rada imaju jednak tretman sa državljanima Republike Srbije. U prošloj godini smo na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imali 43 državljana BiH i njima su svi uvjeti u oblasti tržišta rada jednako dostupni kao i državljanima Republike Srbije'', dodao je Martinović.

Protokolom će se, kako je naveo, zaokružiti jedan proces institucionalnog uređivanja zapošljavanja državljana BiH u Srbiji i državljana Srbije u BiH.

Radna dozvola, kako je napomenuo Martinović, ovisi od dužine boravišne dozvole koju izdaju ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno kada se produžava boravišna dozvola produžava se i radna dozvola, a to naravno uvijek zavisi od odnosa poslodavca sa osobom sa kojom zasniva radni odnos.

''Ovo je jedini sporazum koji imamo sa zemljama u regiji i nastojimo da sa većim brojem zemalja, ne samo iz regije, nego Europe i svijeta, zaključimo sporazume o privremenom zapošljavanju, ali zasad je BiH jedina zemlja sa kojom imamo ovako uređen sustav'', istakao je Martinović.

Što se tiče BiH, kako je dodao Bandić, potpisan je sporazum sa Slovenijom, Njemačkom, kao i sporazum od strane BiH sa Republikom Hrvatskom, ali samo za sezonsko zapošljavanje.

Bandić je dodao da je također potpisan sporazum i sa Katarom koji još nije ratificiralo zakonodavno tijelo Katara i u narednom razdoblju očekuju da će i taj sporazum stupiti na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close