Laganje rudarima

Bešlagić: Rudnik ne hrani ni rudare, kako će hraniti državu?

''Važno je da se rudarima prestane lagati o održivosti i isplativosti dugoročne eksploatacije uglja zarad jeftine, a očigledno neuspješne kupovine socijalnog mira''
Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2018. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Anadolija

Generalni štrajk rudara u Rudniku uglja Kreka, koji je počeo danas, samo je jedan u nizu detalja koji govori o pogrešnim smjernicama energetske politike Vlade Federacije Bosne i Hercegovine - istaknuto je u priopćenju Naše stranke (NS), u kojem napominju i to da Vlada FBiH ugalj vidi kao jedan od glavnih potencijala razvoja države, dok rudari kao razlog svog štrajka navode glad.

''Ugalj očigledno nije dovoljan ni da prehrani njegove proizvođače, a kamoli da se njime gradi država. Postojeći rudnici uglja upitne su održivosti. Tu se ne radi samo o rezervama uglja s kojima BiH raspolaže već i o činjenici da duguju iznos od 390 milijuna KM Poreznoj upravi FBiH'', kazao je Selim Bešlagić iz NS-a.

Zbog toga, smatra on, svaka strategija održivog razvoja mora poći od konsolidacije rudnika i procjene dalje isplativosti ulaganja u rudna bogatstva.

''Rudarima je neophodno ispuniti zahtjeve jer ne traže ništa što im nije obećano. Jednako je važno da ih im se prestane lagati o održivosti i isplativosti dugoročne eksploatacije uglja zarad jeftine, a očigledno neuspješne kupovine socijalnog mira'', mišljenja je Bešlagić, saopćeno je iz Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close