4000 sadnica

Bankari stvaraju nove šumske površine

Udruženje planira zasaditi do kraja sljedeće godine ukupno 9.700 sadnica što odgovara trenutačnom broju zaposlenih u bankarskom sektoru.
Gospodarstvo / Flash | 22. 11. 2019. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, oko 160 volontera iz banaka članica Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) zasadili su oko četiri hiljade sadnica na području Čelinca i na obroncima planine Igman, u okviru zajedničke akcije Udruženja.

Foto: PR / Zasadili preko 4 tisuće sadnica

Ovo je prvi put da volonteri banaka članica UBBiH sudjeluju u akciji pošumljavanja koja ima za cilj podizanje svijesti o neophodnosti zaštite čovjekove sredine u široj društvenoj zajednici kao i da promovira voloterizam. Udruženje planira zasaditi do kraja sljedeće godine ukupno 9.700 sadnica što odgovara trenutačnom broju zaposlenih u bankarskom sektoru.

Foto: PR / Kad se ruke slože

Akcija je realizirana uz značajnu podršku Šumskog gazdinstva Banja Luka i Komunalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume. Volonteri su sadili crni bor, bijeli bor i smrču.

Foto: PR / Bankari stvaraju nove šumske površine

''Uloga šuma u prečišćavanju zagađene atmosfere je važnija od njene uloge u proizvodnji drvene građe. Stoga sam posebno ponosan na bankare volontere koji su se odazvali našem pozivu za pošumljavanje'', izjavio je direktor UBBiH, Berislav Kutle.

Foto: PR / 

''Ovo je tek prvi korak. Udruženje u sljedećoj godini namjerava realizirati još sličnih akcija koje će dugoročno korisiti društvenoj zajednici'', dodao je on.

Foto: PR / Akcije koje će koristiti zajednici

Visoke šume površine od jednog hektara, u procesu fotosinteze oslobađaju tri tone kiseonika, a potroše oko četiri tone ugljen-dioksida. Za godinu dana, jedan hektar četinarske šume filtrira 30-35 tona prašine, a na jedan hektar lišćarske šume se filtrira 50-76 tona prašine.

Foto: PR / Vrijedni bankari

''Moramo podizati svijest o značaju šuma. S jedne strane podsjećati starije, a s druge privlačiti mlađe generacije da se aktivno uključe u zaštitu prirode'', istaknuo Kutle.

Kopirati
Drag cursor here to close