Radovi

Autocesta prema Dubrovniku nije prioritet

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2012. u 13:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina uvrstila je u svoje planove i gradnju prometnice prema Dubrovniku, koja je postala važnim projektom i za novu hrvatsku vladu, no za sada je neizvjesno može li i na koji način BiH početi provedbu tog projekta, prenose mediji u BiH komentirajući najave gradnje nove prometnice koja bi prolazila i kroz neumsko zaleđe.

Koordinator za provedbu projekta autoceste na koridoru V c kroz BiH Namik Kupusović pojasnio je kako u prostornom planu Federacije BiH već postoji ucrtana autocesta od Ploča prema Dubrovniku, no ona bi, za razliku od naznaka koje je dao dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, velikim dijelom prolazila kroz BiH odnosno istočnu Hercegovinu.

''Rječ je o petlji Ploče - Zvirovići (granica Hrvatske i BiH) - petlja Počitelj i ide prema istoku prometno opslužujući područja općina Neum, Stolac, Ravno i Trebinje'', rekao je Kupusović, a prenose banjalučke Nezavisne novine.

Projekt autoceste prema Dubrovniku, kako je istaknuo, tretira se kao zajednički projekt dviju država jer predviđa i gradnju priključaka za Ston, Zaton i Dubrovnik.

''Planiranje dinamike izgradnje, određivanje nadležnosti i financiranje bit će predmetom sporazuma između Vijeća ministara BiH i hrvatske vlade'', rekao je Kupusović, dodajući da je gradnja po fazama najvjerojatnija.

Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić relativizirao je, međutim, cijelu ideju o gradnji autoceste prema Dubrovniku, istaknuvši da taj projekt nije među prioritetima sadašnje entitetske vlade.

''Naš su prioritet koridor V c, zatim autocesta od Žepča preko Tutzle i Brčkog do Orašja, a među prioritetima su i brza cesta Lašva - Donji Vakuf te ona koja bi od Bihaća vodila prema središnjoj Bosni'', izjavio je Bijedić sarajevskom Dnevnom avazu.

Prema procjenama federalne vlade, gradnja dionice Jadransko-jonske autoceste prema Dubrovniku kroz Federaciju BiH stajala bi više od milijardu i 200 milijuna konvertibilnih maraka (oko 650 milijuna eura), a sada nema ni naznaka o tome kako bi se financirala provedba projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close