SECAP

Apel iz Mostara: Ne možemo sami, potrebni su nam i ostali da ostvarimo ciljeve

Kako ističe Knezović, današnji događaj planiran je kao inforadionica kako bi uključili javnost izravno u izradu nama jako važnog strateškog akcijskog plana.
Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2023. u 11:08 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovaj plan nije puki zahtjev direktiva EU. Kao što znate, Grad Mostar je potpisnik sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i s tim smo se obvezali da ćemo izraditi ovaj akcijski plan", kazao je Darko Knezović, energetski menadžer i koordinator Grada Mostara.

Naime, u Gradskoj vijećnici u Mostaru u utorak je održana info radionica "Predstavljanje prijedloga Akcijskog plana za održivo upravljanje energijom i prilagođavanje klimatskim promjenama (SECAP) Grada Mostara do 2030. godine".

Kako ističe Knezović, današnji događaj planiran je kao inforadionica kako bi uključili javnost izravno u izradu nama jako važnog strateškog akcijskog plana.

"Taj plan je napravljen do 2030. godine sa smanjenjem misija CO2 minimalno 40%, dakle povećanje energetske efikasnosti i uporaba obnovljivih izvora energije minimalno 32,5%, a vidimo da je EU i povećala tu kvotu. Mi smo već na tragu ostvarenja tih ciljeva. Nitko ove ciljeve ne može ostvariti sam zato smo i pozvali cjelokupnu javnost kako bi nam pomogli u ostvarenju tih ciljeva", zaključio je Knezović.

"Ovdje smo se okupili na prezentaciji akcijskog plana za održivo upravljanje energijom i prilagođavanje na klimatske promjene Grada Mostara i mi kao konzorcij poduzeća koji su radili na izradi došli smo danas da predstavimo predusvajanje ovog plana", istaknuo je Petar Barišić, stručnjak za zaštitu okoliša u poduzeću Zagreb Inspect Mostar.

Barišić ističe da sam akcijski plan služi kako bi odredili temelj za primjenu određenih mjera kojima će se postići ušteda energije kao i poboljšati otpornost Grada na klimatske promjene koje dolaze u budućnosti.

"Sam plan je temelj za iduće projekte koji obuhvaćaju mjere kao što su utopljavanje objekata javne namjene u Gradu, zamjenu neefikasnih uređaja, izradu zelenih otoka, reciklažnih dvorišta, itd. Mostar je vrlo blizu tih glavnih zacrtanih ciljeva jer dosta predloženih mjera Grad odavno planira, samo je potrebno postaviti temelj kako bi se krenulo sa izradom i implementacijom tih projekata", zaključio je Barišić.

Podsjetimo, u sklopu promicanja održive energije i energetske učinkovitosti u Mostaru se izvršila zamjena stare javne rasvjete na prometnici na Aveniji u vrijednosti od skoro pola milijuna KM, no kako su stručnjaci potvrdili za Bljesak.info, rasvjeta ne zadovoljava standarde jer nije vođeno računa o izboru svjetiljki, rasporedu i visini stubova.

Zamjena sustava javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava je rađena u sklopu projekta IRENE i dobila je zeleno svjetlo od nadzora gradnje. Tvrdi se da ušteda seže i do 50 posto.

Prema gradskim dokumentima, Grad predviđa da će ove godine utrošiti 2,6 milijuna za električnu energiju, a planira i zamjene rasvjetnih tijela u čak 22 ulice u sklopu UNDP-ovog projekta, pa ostaje za nadati se kako idući projekti neće završiti kao projekt na spomenutoj prometnici.

Kopirati
Drag cursor here to close