Novi Sad

Angažirali čuvare da čuvaju kontejnere, Romi se žale

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2017. u 16:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novosadsko JKP „Čistoća“ odnedavno je angažiralo dvije tvrtke za osiguranje čiji je zadatak da čuvaju novosadske kontejnere. Od čuvara se očekuje da promatraju površine gdje su postavljeni kontejneri, sprečavaju uništavanje metalne konstrukcije podzemnih kontejnera, kao i neovlašteno iznošenje smeća iz kontejnera, javlja agencija Anadolija.

Čuvari će sprečavati ispisivanje grafita i lijepljenje plakata po kontejnerima, sprečavat će i gasiti požare. Osim toga, reagirati će „na sumnjive predmete pored kontejnera, kao i na sumnjive osobe kraj njih“. Za ovu namjenu novosadska „Čistoća“ agencijama za osiguranje izdvojit će blizu šest milijuna dinara, a ulične patrole obavljaju se od 16 sati do osam sati ujutro sljedećeg dana.

Ova odluka uzburkala je javnost, pa je ubrzo uslijedila inicijativa više od 30 organizacija i udruženja da se odluka opozove jer, prema njihovoj tvrdnji, ugrožava egzistenciju jednog broja ljudi koji se bave sakupljanjem recikliranih sekundarnih sirovina.

„Bez obzira na činjenicu da je Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o komunalnim djelatnostima definirano da vlasništvo nad komunalnim otpadom odloženim u namjenske kontejnere pripada javno komunalnom poduzeću, ovaj čin je atak na zdrav razum građana Novog Sada i Srbije i sa stanovišta humanosti predstavlja beskrupulozno kršenje ljudskih prava, a sa stanovišta ekonomije nerazumnu odluku da građani i građanke javnim novcem plaćaju privatnoj kompaniji uslugu sumnjive svrhe“, navodi se u apelu koji su, između ostalih, potpisali Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina i Srpska asocijacija reciklera ambalažnog otpada.

Oni navode da 70 posto sakupljača čine pripadnice i pripadnici romske nacionalne manjine, kojima je uslijed velike stope nezaposlenosti, loših uvjeta života i etničkih predrasuda otežano da nađu zaposlenje u zajednici u kojoj žive, čime im je ugroženo pravo na rad što je ljudsko pravo zagarantirano Ustavom.

Direktor JKP „Čistoća“ Vladimir Zelenović naglasio je da to poduzeće neće opozvati odluku o angažiranju čuvara kontejnera, navodeći da tom odlukom želi da zaštiti imovinu grada i spriječi „kriminalno bogaćenje privatnih kompanija koje preprodaju ukradene sekundarne sirovine, na račun naših sugrađana“. On je istaknuo da postoje vrlo bogate kompanije za reciklažu koji za mali novac otkupljuju ambalažu od sakupljača sekundarnih sirovina, a nakon toga sirovine prerađuju i prodaju po daleko višoj cijeni.

Na račun imovine građana Novog Sada, napominje Zelenović, ove kompanije stječu ogromnu dobit, pritom zaobilazeći porez i kršeći Zakon o upravljanju otpadom, jer nemaju nijedan validan dokument o porijeklu otpada i njegovom kretanju do njih, niti sakupljači sekundarnih sirovina imaju transportni list, što je zakonska obaveza, kao ni transportnu dozvolu.

Sakupljači sekundarnih sirovina navode da većina njih nema alternativu što se izvora prihoda tiče i da su usmjereni na ovaj posao. Oni dodaju da njihov status treba da se riješi i da to nije tehničko, već važno političko pitanje.

U apelu nevladinih organizacija povodom nastalog problema u Novom Sadu, između ostalog, apelira se na Vladu Srbije i nadležna ministarstva „da pokrenu proces inkluzije neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina, jer smo kao društvo odgovorni da osiguramo zdravu i sigurnu budućnost kako njihovoj, tako i našoj djeci“.

Kopirati
Drag cursor here to close