mHe

Amnesty International podržava riječne aktivistice u BiH u povodu tužbi belgijske kompanije

Sunčica Kovačević i Sara Tuševljak, dvije aktivistkinje, dobile su tužbe nakon što su osporile ekološke dozvole koje su date kompaniji.
Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2022. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči sudskog ročišta u ponedjeljak 24. listopada 2022. godine u Istočnom Sarajevu, Amnesty International poziva BUK d.o.o, hidroenergetsku kompaniju u vlasništvu belgijskog Green Investa da povuče tužbe za klevetu protiv dvije lokalne aktivistkinje koji su javno izrazile zabrinutost zbog potencijalnog ekološkog utjecaja malih hidroelektrana u njihovom vlasništvu na Kasindolsku rijeku.

Sunčica Kovačević i Sara Tuševljak, dvije aktivistkinje, dobile su tužbe nakon što su osporile ekološke dozvole koje su date kompaniji, te javno izrazile zabrinutost zbog potencijalno nepopravljive štete po rijeku i okolni ekosistem.

Bh. kompanija BUK d.o.o, koja je u potpunom vlasništvu belgijske kompanije Green Invest, upravlja jednom malom hidroelektranom i planira da izgradi još dvije male hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu. Ranije ove godine, BUK d.o.o. je podnio tri tužbe za klevetu protiv dvije aktivistkinje, tražeći odštetu od 7.500 eura i prijeteći daljnjim tužbama ako aktivistkinje nastave javno govoriti o tom pitanju.

''Iznova vidimo kako moćne korporacije pokušavaju zastrašiti one koji govore protiv njih. Kada su suočene sa kritikom javnosti, korporacije sve češće podnose neistinite ili uvredljive tvrdnje kako bi utišale kritizirajuće glasove i obeshrabrile dalju raspravu o pitanjima od javnog značaja. Sunčica i Sara suočene su sa ovim neosnovanim tužbama samo zato što su javno kritizirale nekontroliranu sječu šume i eroziju tla za koju su vjerovale da je nastala kao posljedica izgradnje ovih malih hidroelektrana na rijeci u blizini mjesta gdje su odrasle'', rekla je Eve Geddie, direktorica Ureda evropskih institucija Amnesty Internationala.

Amnesty International je analizirao pravne dokumente i druge materijale vezane za ove slučajeve i zaključio da tužbe nose obilježja strateških tužbi protiv učešće javnosti (tkz. SLAPPs), a to podrazumijeva agresivne i nesrazmjerne odštete koje je tražila kompanija, očigledno koristeći svoju političku i ekonomsku moć da utiša glasove aktivista.

''Sunčica i Sara su među sve većim brojem mladih aktivista širom BiH i šire regije koji se suprotstavljaju naizgled nekontroliranoj eksploataciji prirodnih resursa od strane velikih multinacionalnih kompanija. Oni zahtijevaju da vlasti na odgovarajući način procijene dugoročne rizike ovih energetskih projekata, uključe širu zajednicu i ljude na koje ovi projekti imaju utjecaj i vrše veći nadzor nad ovim razvojnim projektima, umjesto da daju prednost samo profitu'', ističe Eve Geddie.

''Da stvar bude još i tragičnija, ove neosnovane tvrdnje o kleveti dolaze od kompanije iz Belgije koja nema suštinskog udjela u našoj sredini. Oni nisu proveli život na ovoj rijeci: nisu uživali u njenoj ljepoti, niti mogu vidjeti šta je njoj i šumi oko nje napravila izgradnja malih hidroelektrana. Stiče se utisak da strana kompanija polaže više prava na rijeku nego mi koji smo ovdje rođeni i ovdje živimo'', rekla je Sunčica Kovačević, jedna od aktivistkinja.

''Green Invest i njihova firma BUK d.o.o. u BiH trebali bi odmah povući ove tužbe i omogućiti ljudima da slobodno raspravljaju o utjecaju njihovih hidroelektrana na lokalnu zajednicu. Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju osigurati sigurno i povoljno okruženje u kojem čuvari životne sredine mogu izraziti svoju zabrinutost bez straha od pravnih represalija, uključujući i zaštitu aktivista i novinara od ove opasne zloupotrebe sudstva'', zaključuje Geddie.

Cenzorske tužbe predstavljaju prepreku za učešće javnosti

Tkz. SLAPP tužbe su tužbe koje nastoje utišati ili zastrašiti one koji javno kritiziraju ili razotkrivaju pogrešna djela onih na vlasti, uključujući vlade i korporacije. SLAPP tužbe neopravdano ograničavaju pravo na slobodu izražavanja, mirno okupljanje i udruživanje i obeshrabruju javnost od razotkrivanja nezakonitog ponašanja onih koji su na vlasti.

SLAPP tužbe obično traže neosnovanu ili nesrazmjernu odštetu, s namjerom da se zastraše ili ušutkaju kritički glasovi o pitanjima od javnog interesa, kao što je životna sredina. SLAPP tužbe se sve više koriste za ušutkivanje rada branitelja ljudskih prava i novinara širom Evrope.

''Tužbe s kojima se Sunčica i Sara suočavaju su dio rastućeg trenda moćnih korporacija i zvaničnika koji zloupotrebljavaju pravosudni sistem kako bi zastrašili branitelje ljudskih prava i zaštitili sebe od kritike javnosti. SLAPP tužbe mogu imati potencijalno razoran efekt na javnu debatu i stvoriti neprijateljsko okruženje za svakoga tko govori o pitanjima od javnog interesa, uključujući novinare, branitelje ljudskih prava i organizacije civilnog društva'',  poručuje Eve Geddie.

Pozadina

U Bosni i Hercegovini je došlo do gradnje malih hidroelektrana pod okriljem tranzicije s nečistih izvora energije (termoelektrane na ugalj) ka čišćim izvorima energije. Ohrabreni kreditima dostupnim za projekte obnovljivih izvora, vlasti su ponudile izdašne subvencije kako bi potakle dalja ulaganja u sektor obnovljivih energija. Zakoni koji štite životnu sredinu, međutim, su ili slabi ili se slabo provode, što je, u kombinaciji sa slabim institucijama, dovelo do nekontroliranog širenja projekata koji daju prednost profitu nad životnom sredinom.

Sunčica Kovačević i Sara Tuševljak su u medijskim nastupima izrazile zabrinutost zbog utjecaja malih hidroelektrana u vlasništvu BUK d.o.o/Green Investa na životnu sredinu. Uočivši ono što one vjeruju da je prekomjerna sječa šume u zaštićenom području i eroziju tla u vezi s izgradnjom pristupnih puteva za ove hidroelektrane, aktivisti su doveli u pitanje zakonitost ekoloških dozvola koje su BUK d.o.o. izdale vlasti.

Sunčica Kovačević i Sara Tuševljak dio su grupe aktivista i članova lokalne zajednice koja se od 2017. godine protivi izgradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci. Grupa je organizirala mirne proteste, konferencije za novinare, građansku inicijativu koja je dobila više od 2.000 potpisa protiv izgradnje malih hidroelektrana, te izložbu fotografija koja prikazuje rijeku i očekivane implikacije dalje izgradnje malih hidroelektrana. Njihova kampanja dobila je podršku načelnika sve tri pogođene općine.

SLAPP tužbe se sve više doživljavaju kao ozbiljna prijetnja pravima na slobodu izražavanja i mirno okupljanje u Evropi. Amnesty International pozdravlja aktuelne napore u Evropskoj uniji i Vijeću Evrope da se usvoje inicijative za sprječavanje i borbu protiv efekata SLAPP tužbi Ove inicijative bi trebalo da postave minimalni standard za zaštitu od SLAPP tužbi, kao što je osiguranje da sudovi mogu brzo identificirati i odbaciti očigledno neosnovane ili zloupotrebljavajuće tužbe u ranim fazama postupka; propisati sankcije za stranke koje zloupotrebljavaju zakon u namjeri da utišaju ili zastraše kritičke glasove; i osigurati zaštitu u tijeku procesa, uključujući besplatnu pravnu pomoć i efikasne pravne lijekove žrtvama SLAPP tužbi.

Preko 145 domaćih i međunarodnih organizacija nedavno je u otvorenom pismu belgijskom ambasadoru u BiH i šefu Delegacije Evropske unije u BiH izrazilo podršku aktivisticama Sunčici Kovačević i Sari Tuševljak te izrazilo zabrinutost zbog neosnovanih tužbi za klevetu.

Kopirati
Drag cursor here to close