Respiratori

Agencija za javne nabavke pitala FUCZ o malinama, nema odgovora

"Kada su ranije mediji objavili informaciju o nabavci respiratora mi smo provjerili na portalu javnih nabavki i nije bilo te nabavke'', kazao je Salčin.
Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2020. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Đenan Salčin, direktor  je za N1 govorio o trenutnoj aferi u vezi sa nabavkom respiratora iz Kine.

"Mi smo od zamjenice direktora FUCZ po prijemu respiratora na aerodrom, odnosno preuzimanja nakon uplate iznosa PDV-a od kompanije Srebrena malina dobili informaciju da će oni angažovati kompaniju Sono Medical da pregleda respiratore i stavi u funkciju", kazao je Salčin.

Ističe da su se obratili FUCZ-u i kompanijama koje se spominju.

"Mi smo se obratili FUCZ 1. svibnja kao i kompanijama koje se spominju u njenom izlaganju da ako nije došlo do postupka javne nabavke prestanu s bilo kakvim aktivnostima vezano za provjeru i preuzimanje bilo kakvih dokaza odnosno respiratora od strane FUCZ", rekao je Salčin za N1, te dodao:

"Mi smo o tome jutros obaviješteni od jedne i od druge kompanije kojima se zahvaljujem jer i kompanije moraju imati interes da zaštite javni novac, javno dobro, i rekli su nam u svom izjašnjenju da neće poduzimati nikakve korake i da nisu angažirani po bilo kojem postupku javne nabavke".

"Kada su ranije mediji objavili informaciju o nabavci respiratora mi smo provjerili na portalu javnih nabavki i nije bilo te nabavke. Uputili smo dopis FUCZ 22. travnja i do danas još uvijek nemamo nikakav odgovor iako je zakonski rok bio sedam dana od zaprimanja monitoringa da odgovore. Ono što mi imamo kao informaciju, ne činjenicu, da je ugovor o nabavi respiratora bez procesa javne nabavke, potpuno protuzakonit. Nije bilo osnova da se ovakav postupak nabavke izuzima iz Zakona, jer ti uvjeti nisu ispunjeni", poručio je Salčin za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close