Prihvaćanje Barcelonske konvencije

Vijeće ministara će se zalagati za zaštitu morskog okoliša i obalnog područja

Brojni su pozitivni efekti pristupanja BiH izmjenama i dopunama Barcelonske konvencije koji bi u konačnici doveli do veće zaštite morskog okoliša i obalnog područja te održivog upravljanja prirodnim morskim i obalnim resursima uz smanjenje zagađenja
Gospodarstvo / Flash | 28. 12. 2017. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje postupka pristupanja Bosne i Hercegovine izmjenama i dopunama Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Mediterana – Barcelonska konvencija, što je važan korak za daljnji napredak BiH u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Brojni su pozitivni efekti pristupanja BiH izmjenama i dopunama Barcelonske konvencije koji bi u konačnici doveli do veće zaštite morskog okoliša i obalnog područja te održivog upravljanja prirodnim morskim i obalnim resursima uz smanjenje zagađenja s mora ili kopna.

Inače, Barcelonska konvencija koja je potpisana u Barceloni 1976. godine, jedna je u nizu konvencija programa UN-a za zaštitu okoliša, i služi kao dogovor većeg broja priobalnih zemalja radi sprječavanja zagađivanja mora i očuvanja prirodnih dobara u području Sredozemnoga mora. Temeljna konvencija utvrđuje načela zaštite, a 6 pripadajućih protokola uređuju pravila ponašanja u specifičnim slučajevima. 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, stoji u priopćenju VM BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close