Izolacija

Tuzla ostaje bez putničkog željezničkog prometa?

Ističe se da je Tuzlanska županija najmnogoljudnija županija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u kojem su svi veći gradovi (Tuzla, Živinice, Lukavac, Banovići, Srebrenik, Kalesija) povezani željezničkom prugom, ali bez ŽFBH putničkih vlakova.
Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redovnom godišnjom promjenom reda vožnje na željeznici, koja stupa na snagu u noći 14/15. prosinca 2019. godine, Željeznice Republike Srpske (ŽRS) ukidaju sva tri para putničkog vlaka Doboj-Tuzla-Doboj, a koji će nastaviti voziti na relaciji Doboj-Petrovo Novo-Doboj.

Ukoliko se to dogodi, Tuzlanska županija će po svemu sudeći ostati bez putničkog željezničkog prometa i kao takav biti jedini na Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) bez putničkih vlakova.

Podsjećamo, lokalni vlak ŽFBH Tuzla-Brčko-Tuzla je ukinut 2012. godine, a liniju Doboj-Tuzla-Doboj sve ove godine, od ponovne postratne uspostave prometa održavaju Željeznice RS, prenosi portal tuzlarije.

Ističe se da je Tuzlanska županija najmnogoljudnija županija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u kojem su svi veći gradovi (Tuzla, Živinice, Lukavac, Banovići, Srebrenik, Kalesija) povezani željezničkom prugom, ali bez ŽFBH putničkih vlakova.

Također, Tuzlanska županija je željezničko područje koje ima najviše teretnih vlakova čime daje najviše prihoda Željeznicama Federacije BiH. Ipak, građani Tuzlanske županije u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini nisu bili u prilici vlakom ići na posao, u školu, na more, uživati i stvarati prijateljstva pri putovanju vlakom i sve ono što su predratne generacije mogle putujući iz Tuzle u Vinkovce, u Ploče i širom Jugoslavije.

"Čekajući elektrifikaciju pruge (jedino na Tuzlanskom području ista nije urađena) hoće da nam ukinu i ovo simbolično što je preostalo od putničkog prometa. Umjesto da čuvamo okolinu, da rasteretimo ceste, da se ugledamo na Europu i moderni svijet, radimo suprotno. Sramota i grehota !!!

Ovim putem apeliramo na nadležne u ŽFBH i ŽRS, ali i na vlasti, da do 14. prosinca iznađu rješenje i da postojeći vlakovi nastave prevoziti putnike, kao i da se započnu aktivnosti na sanaciji i elektrifikaciji pruge kako bi se uvele nove putničke linije s kojim bi se Tuzla povezala s drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji", navodi se u priopćenju udruženja 'Prijatelji željeznice'.

Kopirati
Drag cursor here to close