Na dnu

Bh. vlakovi među najsporijima u Europi

Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata strojovođa u FBiH, ističe da su naši vlakovi sigurno među najsporijim u Europi, a razlozi su višestruki.
Gospodarstvo / Flash | 11. 09. 2019. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cijeloj Europi, od bh. vlakova, sporiji su samo oni u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Konkretno, albanske kompozicije u prosjeku "jure" 27,6 km/h, makedonske 53,1, u Srbiji je prosjek 54,3, a u BiH 54,5 km/h.

Višestruki razlozi

Najbrži vlakovi su u Španjolskoj, gdje u prosjeku idu brzinom od 199,4 km na sat, što znači da su čak 3,7 puta brži od naših, navode Nezavisne.

Prema stranici s info-grafikama i kartama "Smardart", nigdje u našoj regiji, kada je riječ o željezničkom prometu, nije sjajna situacija, pa tako susjedna Hrvatska ima najsporije vlakove u Europskoj uniji - voze tek 58,2 km/h.

Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata strojovođa u FBiH, ističe da su naši vlakovi sigurno među najsporijim u Europi, a razlozi su višestruki.

"U BiH je specifična konfiguracija terena, pa na dionici od Sarajeva prema moru imate planine, prevoje, klance, tako da su maksimalne brzine do 100 km/h, iako je pruga remontovana. Dakle, konfiguracija terena i ostali faktori ne dozvoljavaju veće brzine", rekao je Buljugija.

Kako je dodao, pruga na dionici od Sarajeva prema Doboju nije obnovljena.

"To je pruga iz bivšeg sustava, tako da su brzina maksimalno kreće do 70 km/h. Kada se uradi obnova, na toj dionici brzina bi mogla ići i do 150, pa čak i 200 km/h", procjenjuje Buljugija.

Rekonstrukcija

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata strojovođa "Željeznica RS", ističe da niz faktora utječe na brzinu vlakova, gdje spadaju infrastruktura, ali i same lokomotive. Po njegovim riječima, da bi se povećao stupanj sigurnosti, na nekim dionicama morate smanjiti brzinu.

"Ako je infrastruktura dobra, može se postići veća brzina. Osim toga, lokomotive su u prosjeku stare 35 do 40 godina, pa bi trebalo rekonstruirati postojeće ili nabaviti nove", naveo je Cvjetković, dok iz "Željeznica RS" i "Željeznica FBiH" nismo dobili odgovore na naše upite.

Inače, po ovoj analizi, iza Španjolske slijedi Francuska, čiji vlakovi voze brzinom od 195,9 km na sat, a potom Italija sa 169,9. Njemački vlakovi voze brzinom od 141,6 km na sat, a u Velikoj Britaniji 134,4.

U Poljskoj je prosječna brzina vozova 114 km na sat, u Austriji 106,8, Grčkoj 94, Mađarskoj 84, Bugarskoj 73, a u Sloveniji 72 km na sat.

Ono što je zanimljivo je da su francuski brzi električni vlakovi TGV najbrži u Europi i mogu postići brzinu od čak 575 km na sat, dok njemački transrapid maglev vlak vozi 500 km/h.

Kopirati
Drag cursor here to close