Promjene zakona

Crnogorcima nedjelja postaje neradni dan

U sektoru trgovine u Crnoj Gori zaposleno je oko 37.000 ljudi. Kako je ranije najavljeno, neki trgovinski objekti bit će izuzeti.
Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2019. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za trgovce u Crnoj Gori nedjelja bi uskoro trebala postati neradni dan, u skladu sa promjenama Zakona o unutarnjoj trgovini, piše B92.

Vlada Crne Gore je nedavno priopćila da 'priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedjeljom' i da je cilj promjena da se unaprijedi položaj radnika.

"Na ovaj način utičemo pozitivno na opće ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, obitelji i društva", objavljeno je na Twitteru.

Kako je došlo do promjena

U sektoru trgovine u Crnoj Gori zaposleno je oko 37.000 ljudi. Kako je ranije najavljeno, neki trgovinski objekti bit će izuzeti.

"Kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke poštujući turističku sezonu i ono što su osnovne životne potrebe građana", rekla je ministrica ekonomije Dragica Sekulić u prosincu 2018. godine.

Uvođenje neradne nedjelje predložili su trgovci u listopadu. Ubrzo su dobili podršku odbora udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore i poslodavaca. Odbor je tada priopćio da bi uvođenjem neradne nedjelje 'bila povećana produktivnost rada'.

"Radnici bi bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, provodili bi i planirali više vremena sa obitelji", priopćio je odbor.

Poslodavci okupljeni u odboru ocijenili su da bi i oni samo imali koristi jer bi se 'smanjili troškovi angažiranja dodatne radne snage, kao i tekući troškovi održavanja' i mjesečna izdvajanja za struju, grijanje i komunalije.

Kopirati
Drag cursor here to close