Balkanska prepucavanja

Crnogorska neovisnost i dalje trn u oku mnogima u Srbiji i Crnoj Gori

"Crna Gora za najviše rukovodstvo Srbije nije prioritet vanjske politike, kao što je to slučaj s Crnom Gorom i njenom odnosu prema Srbiji", ističu iz Crne Gore.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2018. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji, kao i u Crnoj Gori, i dalje su na sceni snage koje se teško mire sa suverenom i neovisnom Crnom Gorom, te bi "nadležni organi Crne Gore trebali inicirati razgovor sa najodgovornijim dužnosnicima Srbije kao bi se prevladale teškoće i dao poticaj daljem napretku odnosa dviju država", kazao je u srijedu Branko Lukovac, nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Odnosi Crne Gore i Srbije dodatno su zahladnjeli nakon što su srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i crnogorski premijer Duško Marković razmijenili oštra stajališta o položaju Srba u Crnoj Gori.

Dačić je naime, nakon razgovora s čelnikom prosrpskog Demokratske fronte Andrijom Mandićem, rekao kako Srbija i njegova stranka SPS "sa zabrinutošću gledaju na seriju poteza službene Podgorice, u kojima se jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija nad građanima Srbije u Crnoj Gori, kao i nad Srbima u toj zemlji".

Crnogorski premijer Marković nije htio to dulje komentirati, već je Dačićevu izjavu nazvao "netočnom i nepristojnom".

"Izjava ministra Dačića nije točna, nepristojna je i ne bih je više komentirao", rekao je Marković na marginama sastanka premijera balkanske šestorke u albanskoj luci Drač.

Činjenicu da srpski predsjednik Aleksandar Vučić nijednom nije posjetio Crnu Goru, kao i nijedan od visokih dužnosnika Srbije još od Tomislava Nikolića 2013. godine, Lukovac, inače prvi crnogorski veleposlanik u Hrvatskoj, ocjenjuje kako to pokazuje da "Crna Gora za najviše rukovodstvo Srbije nije prioritet vanjske politike, kao što je to slučaj s Crnom Gorom i njenom odnosu prema Srbiji".

Kopirati
Drag cursor here to close