Šoping

700.000 KM za 100 kvadrata: Arapi kupuju zemljišta u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 02. 11. 2016. u 08:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arapi trenutačno pokušavaju kupiti veće površine zemljišta na području Mostara, tvrdi Večernji list pozivajući se na više izvora.

Osobito im je, tvrdi Večernjak, zanimljivo područje u južnom dijelu grada, a cijene koje nude lokalnom stanovništvu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

''Za kuću od 100 četvornih metara i nešto zemljišta što imam uz nju nudili su mi 700.000 maraka. Kupci su bili arapskog podrijetla. Ponudu sam odbio iako mi je jasno kako mi nitko od domaćih ne bi ponudio toliko novca za ono što imam. U ovom slučaju u pitanju nije samo novac nego neki osobni stavovi koje imam prema ovoj pojavi'', rekao je za Večernji list jedan sugovornik koji živi u južnom dijelu grada.

Nije želio da mu se objavi ime i prezime. No, istaknuo je kako nije spreman prodati svoje imanje ni u slučaju da mu ponude veću cijenu, ali još uvijek nije siguran što će učiniti njegovi susjedi.

Podsjećamo, nedavno je ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Esad Duraković u autorskom je tekstu za neke medije upozorio kako ova utrka za nekretninama i novcem može imati pogubne posljedice po budućnost BiH.

Masovnu navalu Arapa na nekretnine u BiH opisao je kao "jednu posebnu strategiju čiji se krajnji učinci ne vide sada ali će se vidjeti kada bude prekasno".

"Vjerujem čak da se ovdje radi o nekoj vrsti projekta", napisao je akademik Duraković, profesor arapskog jezika i književnosti.

Upozorio je kako nisu u pitanju nikakve produktivne investicije niti razvitak turizma nego jednostavna rasprodaja najvrijednijega što BiH ima. 

Kopirati
Drag cursor here to close