Novac za zapošljavanje

30 milijuna: BiH bi mogla ponovno izgubiti novac iz EU fondova

Gospodarstvo / Flash | 27. 06. 2017. u 06:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH će najvjerojatnije ponovo izgubiti novac iz EU fondova, ovaj put za zapošljavanje. Riječ je o 30 milijuna eura.

Razlog, nema državne strategije u ovoj oblasti od 2017. do 2020.

Rok za izradu strategije je kraj lipnja. U Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje koordinira aktivnosti oko izrade strategije, tvrde da programom rada za ovu godinu nije planiran krajnji rok. Nisu bili jasni u odgovorima osim što u ukazali da se ponovo strateški dokumenti uvjetuju drugim pitanjima.

U entitetima pak, tvrde da su završili obaveze.

To da naše vlasti nemaju strategiju i da ne znaju u kojem pravcu idu u pojedinim oblastima, posebno na državnom nivou, nije ništa novo. No, u vrijeme kada se najavljuje ekonomski procvat i enormno zapošljavanje razočaravajuće je da se gube prilike za sektorsku proračunsku podršku iz fondova Europske unije koja je ponudila povećanje podrške reformama ako budu konkretizirani dalji koraci.

"Europska komisija je okvirno naznačila 30 milijuna eura za tu svrhu. U slučaju da Europska komisija na vrijeme ne dobije pregled predloženih reformi koje treba podržati, postoji mogućnost da sredstva neće biti uključena u program za 2018.", smatra Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Izaslanstva EU-a u BiH.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje koordinira aktivnosti na izradi državne strategije, nisu željeli pred kamere, ali su napisali da će izvještaj o aktivnostima predočiti Vijeću ministara u trećem kvartalu ove godine, te da programom rada za 2017. nije planiran krajnji rok za izradu strategije.

Od svih nivoa izdvojili su aktivnosti RS-a, čije su institucije ranije iznijele stav da su završile svoje obaveze te da će učestvovati u izradi strateških dokumenata na nivou države, no tek nakon što profunkcionira sustav koordinacije procesa europskih integracija, javlja Federalna.ba.

"Nećemo izgubiti novac. EU je jako zainteresirana i mi nekako uvijek stignemo sve obaveze izvršiti. Evo maloprije je premijerka rekla da su u EU intolerantni prema nama zbog sustava kroz koji mi to moramo provući", kaže Fadil Novalić, premijer FBiH.

"Nisu ugroženi naši aranžmani sa Europskom unijom za podršku zapošljavanju od strane međunarodnih organizacija", tvrdi Željka Cvijanović, premijerka RS-a.

Niti jedan od premijera nije spomenuo što je to do sada završeno, a postoji niz mjera koje su bile preduvjet za donošenje strategije zapošljavanja.

No, osim strateškog dokumenta zapošljavanja, BiH usporedo mora, ako želi dobiti novac i iz bespovratnih fondova Unije, donijeti strategiju upravljanja javnim financijama. S obzirom na to da program podrške proračunu podrazumijeva prijenos sredstava u proračun BiH i da tim aktivnostima treba koordinirati Ministarstvo financija i trezora, to će biti posebna priča.

Kopirati
Drag cursor here to close