Strana lova

236 milijuna KM: Stranci nam krpe ceste

Gospodarstvo / Flash | 15. 05. 2016. u 10:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom najave šefice Svjetske banke u BiH Tatjane Proskurjakove da je ova financijska institucija osigurala 113 milijuna KM za gradnju ceste Stolac - Neum, kojom bi se konačno svi krajevi naše države povezali s njezinim jedinim gradom na moru, pojedini mediji objavili su kako su, u planu ukupno četiri projekta u iznosu od 236 milijuna KM, koja će uskoro biti realizirana.

Najkrupniji se odnosi na modernizaciju cesta u Federaciji BiH, u koji spada i gradnja brze ceste Stolac - Neum. Projekt je težak 174 milijuna KM. Svjetska banka će dati 113 milijuna KM, a ostatak, prema projektnoj dokumentaciji, dolazi od Europske investicijske banke.

Kako stoji u dokumentima koji su poslani bh. institucijama, tim sredstvima predviđeno je financiranje građevinskih radova, odnosno dovršetka gradnje nove trase M-17.3 Neum - Stolac, ali i rekonstrukcija drugih cesta, mostova i tunela diljem FBiH. Navodi se da bi ovaj projekt trebao biti proveden u razdoblju od pet godina.

Drugi po veličini projekt, čija ukupna vrijednost iznosi 94 milijuna KM, tiče se podrške Svjetske banke programu zapošljavanja u oba entiteta. Većina podrške u ovom projektu dolazi od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i to u iznosu od 85 milijuna KM.
Zahvaljujući EBRD-u, za projekt podrške zdravstvenom sektoru bit će izdvojeno 37 milijuna KM. Projekt se odnosi na poboljšanje efikasnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga putem jačanja sustava, poboljšanja usluga zdravstvenih institucija, te sustava javnih nabavki u ovom sektoru. U konačnici, 420.000 KM bit će investirano u modernizaciju statističkih agencija.

Trenutno se provodi 15 projekata u vrijednosti od 420 milijuna dolara, odnosno 720 milijuna maraka. Jedan od njih završava se sljedćeg mjeseca i odnosi se na jačanje financijskog upravljanja i kontrole. Pokrenut je u lipnju 2015., a bit će završen 30. lipnja ove godine. Projekt je koštao 290.000 KM.

Projekt hitni oporavak nakon poplava, koji je težak 171 milijun maraka, započeo je 30. lipnja 2014., a trebao bi biti okončan do kraja 2018. Prema projektnoj dokumentaciji, on obuhvaća tri komponente: prioritetnu nabavku uništene robe, obnovu ključne infrastrukture, pružanje tehničke pomoći za izgradnju kapaciteta radi otpora na katastrofe.

"Drina - projekt zaštite od poplava" započeo je 16. svibnja 2014., a završava 31. prosinca 2019. On košta 48 milijuna maraka, a riječ je o financiranju radova na zaštiti od poplava na području Bijeljine i Goražda.

Kopirati
Drag cursor here to close