Tuzla

2016.: Godina bezuspješnih štrajkova glađu

Gospodarstvo / Flash | 04. 01. 2017. u 08:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 2016. godine na području Tuzlanske županije prosvjedovalo je na stotine radnika, a glađu su štrajkali radnici četiri poduzeća, piše Oslobođenje.

Kao nijedne godine dosad, u prethodnoj godini je u Tuzlanskoj županiji u četiri navrata, u četiri različite firme, štrajkalo više od stotinu radnika. Štrajkali su bivši radnici Konjuha, Livnice čelika, Tuzla-Kvarca i TTU-a.

Tako je, kao i mnoge godine ranije, i prošla godina obilježena prosvjedima i štrajkovima radnika koji su bez svojih radnih mjesta, plaća i staža ostali zbog kriminalnih privatizacija ili zbog indolentnog ponašanja vlasti, koja je mirno promatrala kako se krčme milijuni maraka, uglavnom državnog kapitala.

Radnici daleko od ureda

Oslobođenje navodi kako su u 2016. godini izostali masovni prosvjedi, ali ne zbog toga što su problemi radnika riješeni, nego zato što je županijska Vlada svojim izmjenama Zakona o javnom okupljanju radnicima onemogućila da prosvjeduju tamo gdje su se njihovi problemi morali riješiti i gdje su, često, i nastajali - ispred zgrada Vlade, Skupštine i sudova. Umjesto toga, članovi Vlade i Skupštine radnike su slali na zapuštene parkinge, daleko od mira svojih ureda. Stoga su se radnici uglavnom okretali rigoroznijem obliku prosvjeda - štrajku glađu.

Cijele godine prosvjedovali su radnici tuzlanske Tvornice transportnih uređaja (TTU). Prosvjedima su obilježili početak godine, prosvjedujući već prvog radnog dana u godini. Za štrajk glađu su se odlučili u studenom, kada je bilo jasno da se Elektroprivreda BiH i RMU Banovići nastoje dočepati TTU-a za cijenu deset puta manju od realne.

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU-a, kazao je kako je 2016. godina bila najteža za radnike, iako je TTU prodat firmi TTU Energetik, čiji su suosnivači EPBiH i RMU Banovići, a rješavanje njihovih problema se nazire.

Podvala umjesto pobjede

''Mi smo izgubili tvornicu, to je sad definitivno. Jesu je kupili, ali u njoj neće bit’ ovih radnika. Neće bit’ zaposleno 150 ljudi, kako nam je Fadil rekao. Neće biti isplaćeno osam zadnjih plaća. I to je Fadil bio rekao. A od novca koji će biti uplaćen, to nam je sad već potvrđeno, neće se moći uvezati staž svim radnicima. Nije ovo nikakva pobjeda, ni Fadilova ni Begina. Ovo je jedna podvala u kojoj radnici gube sve za što su radili cijeli život'', rekao je Oslobođenju Terzić.

Štrajk TTU-a je bio posljednji u godini, a prvi koji su u 2016. glađu štrajkali su radnici tvornice namještaja Konjuh, točnije njihovi bivši umirovljenici, koji se nisu mogli umiroviti zbog propusta u radu dijela menadžmenta, čiji višemilijunski kriminal istražuje županijsko tužiteljstvo.

Nakon devetodnevnog štrajka glađu radnika Konjuha, uslijedio je štrajk radnika bivše Livnice, koji su kroz kriminalnu privatizaciju prebačeni na sestrinsku firmu Bosnia Valves i, usprkos činjenici da je ta privatizacija poništena, nikada nisu vraćeni u matičnu firmu. Zbog ovakve odluke i pasivnosti ranijih županijskih vlada, radnici su i dalje u opasnosti da ostanu bez svega što su zaradili, s obzirom na to da firma Bosnia Valves uopće nema stečajnu masu iz koje bi se radnici namirili. Štrajk je, navodi Oslobođenje, prekinut ''svečanim'' dolaskom savjetnika federalnog premijera Suvada Osmanagića, koji je radnicima obećao i zarađene mirovine i punu revitalizaciju tvornice. Ni godinu nakon obećanja, nijednom radniku nije uvezan staž, a premijer FBiH Fadil Novalić otvoreno je rekao da o revitalizaciji nitko i ne razmišlja.

Prijetnje samoubojstvom

Onda su glađu štrajkali i radnici Tuzla-Kvarca, punih 19 dana, a četvorica radnika su u jednom trenutku čak prijetila i da će skočiti sa silosa visokog tridesetak metara. Radnici su štrajkali zbog odbijanja županijske Vlade da im da koncesiju za eksploataciju pijeska. Cijela priča je na kraju okončana pozitivno, s obzirom na to da je nakon štrajka Tuzla-Kvarc dobio i strateškog partnera, uz pomoć kojeg je vratio gotovo sve poslove, mada u smanjenom obujmu. Krajem godine je odbačena i optužnica koju je zbog navodne krađe pijeska protiv ove firme podiglo županijsko tužiteljstvo.

Prosvjedovali su još i radnici Remontmontaže, čiji direktor sabotira uvezivanje staža iako novac za to postoji. Usprkos tome što su radnici obavijestili sve nadležne institucije, među kojima i Vladu TŽ-a, već pola godine problem nije riješen. Jedni u nizu su i radnici gračaničke Fortune koji su, nakon što ih je oko 200 ostalo bez posla zbog pokretanja stečajnog postupka u ovom poduzeću, također prosvjedovali.

Da je protekla godina imala i pozitivnih aspekata, pokazuje priča o Međunarodnom aerodromu Tuzla, koji je u 2016, u odnosu na godinu ranije, imao čak 80 tisuća putnika više. Priča će u 2017. biti još nevjerojatnija, s obzirom na to da je planirano da Tuzlanski aerodrom tijekom godine ugosti oko pola milijuna putnika. Da bi se to postiglo, potrebna su proširenja kapaciteta, koja su već dogovorena.

Dita - pozitivan primjer

''Projektna dokumentacija će biti završena do kraja siječnja, kada idemo u proširenje odlaznih i dolaznih terminala. Uz sve to, sredinom siječnja ćemo u pogon pustiti i moderna pristupna svjetla, čime će naš aerodrom zadovoljiti apsolutno sve međunarodne uvjete'', kazao je Oslobođenju direktor aerodroma Rifet Karasalihović.

Prethodnu godinu obilježila je i ustrajnost radnika tvornice deterdženata Dita Tuzla, koja već drugu godinu zaredom uspješno posluje kroz stečajni postupak. Modernizirali su svoju proizvodnu liniju i u mogućnosti su proizvoditi cijeli asortiman koji su proizvodili u najboljim godinama.

''Mi u ovom trenutku možemo proizvesti apsolutno svaki proizvod iz svog asortimana, ali proizvodimo samo ono što se sigurno prodaje u Bingu i Konzumu, jer za ostale proizvode još nemamo pokazano zanimanje, ali tehnološki cijeli proces je zaokružen'', kazao je Almir Bajrić, zamjenik stečajnog upravnika u tvornici.

Za cijenu od 14 milijuna KM, Dita još nije našla svog kupca, a nedavno je bezuspješno zatvorena i peta prodaja mada postoje naznake da bi se prodaja mogla okončati u ovoj godini.

Uz ovo, Tuzla i Tuzlanska županija su u prethodnoj godini prvi put nakon 20 godina zabilježili veći broj zaposlenih, nego nezaposlenih osoba, piše Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close