Gdje svi bježe vatrogasci ulaze

143 godine vatrogastva u Travniku

Danom otvorenih vrata najmlađe su upoznali sa svojom misijom te izazovima koje uspješno rješavaju i danas.
Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2022. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatrogasna jedinica Travnik najstarija je profesionalna postrojba za spašavanje u našoj zemlji – i proslavlja 143 godine vatrogastva u ovom gradu. Iza njih su stotine akcija u kojima su, i u najekstremnijim uvjetima, uspjeli spasiti ljudske živote i zaštititi imovinu. Danom otvorenih vrata najmlađe su upoznali sa svojom misijom te izazovima koje uspješno rješavaju i danas.

Najstarija pumpa za gašenje požara, koju je vlastitim sredstvima u Beču 1879. godine kupio beg Teskeredžić, tadašnji načelnik grada, svjedoči o nastanku prvog vatrogasnog društva u našoj zemlji. O njegovim uspjesima, ali i ovom humanom pozivu svjedoče i njegovi članovi, poput Samira Malkoča, komandira Vatrogasne jedinice Travnik, koji već skoro četiri decenije živi vatrogastvo, pa i u slučajevima kada iz rudarskih jama spašava unesrećene: ''Gdje svi bježe mi ulazimo. Moraš biti srčan da bi bio vatrogasac. Za mene je to i danas-dan, ja za vatrogastvo živim''.

O ovom humanom pozivu, te osnovama gašenja požara, imali su priliku više doznati i najmlađi.

Nastali iz potrebe, zbog velikih požara koji su u to vrijeme zahvatili Travnik, uspjeli su odgovoriti na brojne izazove, među kojima i one u ratu devedesetih, kada su imali više od 2-000 intervencija. Od gašenja požara, do intervencija pri prometnim nesrećama i poplavama, svoju misiju nastavljaju i danas.

''Imali smo dosta požara. Spomenuo bih dva hotela na Babanovcu - to je grad gore već. Dok dođemo do Babanovca, nama treba više od pola sata. Međutim, stvarno nam se nijedna intervencija do sada nije otela'', kaže Efraim Pinjo, direktor Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik

Indir Melić, sekretar Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik, podsjeća: ''Sezona je šumskih požara, sezona je požara dimnjaka na objektima, na Babanovcu - sve smo uspješno sanirali. Treba svaki vatrogasac da bude ponosan da pomaže drugim ljudima, nesebično, dovodeći u pitanje svoj život''.

Danas uz dobru opremljenost i smještaj, 24 profesionalna i veliki broj dobrovoljnih članova u podružnicama, svakodnevno je na usluzi društvu na zaštiti ljudi i imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close