100 gradova s nultom neto emisijom

Privatno-javnim partnerstvima do smanjenja zagađenja zraka

Privatno-javna partnerstva ključna za smanjenje zagađenja zraka u funkcionalnom urbanom području Sarajeva
Gospodarstvo / Flash | 21. 09. 2023. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH sastao se danas s grupom vodećih kompanija i udruženja kako bi sagledali potencijal privatno-javnog partnerstva za rješavanje problema zagađenosti zraka, jednog od najozbiljnijih problema s kojima se suočava sarajevsko funkcionalno urbano područje (Kanton Sarajevo i gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo).

Europska unija podržava ovaj proces kroz inicijativu 100 gradova s nultom neto emisijom, za koju su potrebna značajna ulaganja, na nivou koji je jedino moguće postići kombinacijom državnih i privatnih sredstava. Da bi se postigla nulta neto emisija, gotovo 80 posto ukupnih promjena koje se trebaju dogoditi u narednom desetljeću će predvoditi privatni sektor, koji na tržište treba donijeti nove proizvode iz čistih izvora energije i mijenjati način života.

Sarajevsko funkcionalno urbano područje odabrano je u konkurenciji od više od 375 gradova koji su konkurirali za učešće u misiji Europske unije: ''100 gradova s nultom neto emisijom'' za postizanje 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine.

Sastanak, koji je okupio direktore DHL-a, UNIQUA-e, Porche/VW-a, UniCredit-a, Gazzde i Sarajevo Film Festivala, bio je izvrsna prilika za kompanije da izlože svoju opredijeljenost i konkretne radnje koje su poduzeli na smanjenju zagađenosti zraka u funkcionalnom urbanom području Sarajeva, koristeći e-vozila, toplinske pumpe, solarne panele, kao i o izazovima s kojima su se do sada suočavali. Ovim sastankom je otvoren dijalog o tome kako bolje podržati i koordinisati cilj misije ''Grad s nultom neto emisijom''.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kabineta premijera Kantona Sarajevo i kabineta gradonačelnice Sarajeva, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close