Samo da ostanu Golfovi dvice

Schwarzenegger: Mnogo brže preći na električna vozila kako bi se spriječilo zagađenje zraka

Klimatska konferencija u Beču: Električnim vozilima spriječiti zagađenje zraka
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 06. 2022. u 14:38 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na klimatskoj konferenciji održanoj u Beču, glavnom gradu Austrije, posebno je istaknut energetski problem koji je nastao zbog rata koji je Rusija pokrenula u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

U Beču je održana klimatska konferencija u organizaciji Austrian World Summit (Austrijski svjetski samit), ekološke fondacije koju je osnovao bivši guverner američke savezne države Kalifornije i glumac Arnold Schwarzenegger, porijeklom iz Austrije.

Austrijski svjetski samit je konferencija o klimi koja se održava svake godine u Beču od 2017. godine. Cilj skupa je povezivanje aktera iz politike, civilnog društva i biznisa kako bi se stvorila široka alijansa za zaštitu klime.

Na ovogodišnjoj konferenciji koja je okupila brojne sudionike naglašen je značaj prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije kako bi se smanjila energetska ovisnost.

Konferenciji su prisustvovali i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, predsjednik Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) Michael Regan i mnogi drugi visoki dužnosnici.

Van der Bellen je u obraćanju prisutnima kazao da su se pitanja poput klimatskih promjena i zagađenja životne sredine pretvorila u egzistencijalni problem svijeta, posebno nakon rata koji je Rusija pokrenula u Ukrajini.

Dodao je da je taj rat vrlo važno upozorenje za smanjenje ovisnosti od fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, te posebno skrenuo pažnju na potrebu da se u obnovljivu energiju ulaže mnogo više nego prethodnih godina.

Schwarzenegger, koji je prisutnima na konferenciji putem interneta, također je ukazao na važnost tehnologije u ljudskom životu i istaknuo da treba raditi na tehnologiji kako bi bila ekološki prihvatljivija.

Napominjući da je samo prošle godine zbog zagađenja zraka umrlo sedam milijuna ljudi, Schwarzenegger je kazao da bi trebalo mnogo brže preći na električna vozila kako bi se spriječilo zagađenje zraka.

Timmermans je u obraćanju istakao da Europa mora što prije preći na obnovljive izvore energije kako bi okončala svoju energetsku ovisnost i uspostavila vlastiti energetski suverenitet.

U međuvremenu, ispred palače Hofburg, gdje je održana konferencija, grupa ekoloških aktivista prosvjedovala je tijekom održavanja skupa.

Kopirati
Drag cursor here to close