Jedinstvena vegetacijska zajednica u BiH

Ovo je jedina suptropska oaza Bosne i Hercegovine!

Gospodarstvo / Ekologija | 19. 01. 2023. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zaleđu Neuma nalazi se ugrožena, jedinstvena vegetacijska zajednica u Bosni i Hercegovini, koja ima obilježja suptropske flore.

Kako u svojoj novoj objavi navodi dr.sc. Goran Glamuzina dipl. ing. geologije, radi se o jedinim sačuvanim i preostalim intaktnim i izvornim prirodnim šumama lovora Bosne i Hercegovine. Ove šume su u zajednici s isto tako vrijednim vazda-zelenim šumama hrasta crnike (također jedinstvenim u BiH), smještenim u manjim prostornim zonama, pravim tercijarnim reliktnim refugijima, kriju.

ovo su neizmjerno vrijedne šumske, prirodno-geološke, povijesno-arheološke i monumentalno ilirske baštine, navodi Glamuzina u svom novom radu.

Sveukupno gledajući, riječ je o neupitnom budućem ogromnom potencijalu Općine Neum, ne samo u vidu spoznaja i kulturno-baštinskog sadržaja, već pogotovo izraženom u sektoru turizma, s obzirom da se ovdje radi o mjestu i dijelu BiH, koji je najviše orijentiran turističkoj djelatnosti.

Brojni ovi uvidi, prezentirani prije svega u izrazito opsežnoj fotogaleriji (1144 fotografije), te unutar specijalnog znanstveno-popularnog članka, objavljenih na blog stranici megalita-Hercegovine, te academia edu, pokazuju jedan takav dragocjeni vid prirodno-povijesne baštine, koji iako jako opsežan, predstavlja ustvari samo tek početak zagrebavanja po površini, ili bolje rečeno, čudesnom neumskom el-doradu skrivenog prirodnog i povijesnog blaga. 

Foto: Goran Glamuzina / Jedinstvena vegetacijska zajednica koja ima obilježja suptropske flore
Kopirati
Drag cursor here to close