Veliko otkriće

Otkrivena netaknuta ilirska obredna špilja kod Neuma

Riječ je o fascinantnoj, izgledom atraktivnoj i do sada javnosti potpuno nepoznatoj te nikad istraživanoj ili opisivanoj prapovijesnoj špilji.
Gospodarstvo / Ekologija | 16. 02. 2021. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prapovijesna ilirska obredna špilja otkrivena je sjeveroistočno od Neuma, nedaleko od sela Gradac.

Naime, riječ je o fascinantnoj, izgledom atraktivnoj i do sada javnosti potpuno nepoznatoj te nikad istraživanoj ili opisivanoj prapovijesnoj špilji.

"Do otkrića same špilje došlo je se potpuno neočekivano i slučajno kroz obilaske jedne nevjerojatno monumentalne Ilirske gradine sa ogromnom količinom megalitskih ili kiklopskih zidina", kazao je geolog koji je pronašao ovo značajno otkriće dr.sc. Goran Glamuzina.

Kako navodi, posebno zapanjujuće u špilji je činjenica da je ostao nedirnut i očuvan čak i izvorni ilirski ozidani ulazni koridor.

Također, vizualnom osjećaju atraktivnosti i drevnosti pridaju debele naslage smaragdnozelene mahovine i druge upadljive zelene vegetacije koja je poput pokrova prekrila ogroman površinski dio ovih prapovijesno-ilirskih kamenih konstrukcija ispred samog ulaznog dijela u špilju.

"Ono što daje najveću vrijednosti ovoj novootkrivenoj prapovijesnoj špilji, izuzev njenog geološko-geomorfološki atraktivnog ulaznog dijela, jest njena potpuna intaktnost, odnosno nedirnutost i očuvanost u gotovo izvornom prapovijesnom obliku i izgledu onakvom kakav je bio u drevno prapovijesno doba vladavine Ilira koji su stolovali čitavim ovim krajem, ali i doslovno neposredno uz samu špilju", navodi geolog Glamuzina.

Glamuzina je u kratkom videozapisu prikazao trenutak otkrivanja i ulaska u misterioznu špilju.

Video: Otkriće ilirske obredne špilje kod Neuma
Kopirati
Drag cursor here to close