Natjecanje inovatora

Dvoje studenata iz Londona izumilo ekološku perilicu rublja

Perilica je prenosiva, te može prati rublje sa manje vode i za tri puta manje vremena.
Gospodarstvo / Ekologija | 18. 12. 2020. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paramveer Bhachu i Joanna Power sa londonskog univerziteta Brunel pobijedili su na natjecanju inovatora Red Bull Basement u konkurenciji nekoliko tisuća studenata iz cijelog svijeta, sa svojom ekološkom mašinom za pranje rublja koja recikliranu vodu od tuširanja koristi za pranje odjeće.

Red Bull Basement je inovatorsko natjecanje za studente sa idejama koje mogu napraviti pozitivne promjene u društvu. Na ovogodišnje, virtualno izdanje natjecanja pristiglo je rekordnih 3800 prijava, da bi na kraju bilo odabrano 38 finalista. Oni su sudjelovali u četvorodnevnoj virtualnoj globalnoj radionici, na kojoj su se timovi povezali i surađivali sa različitim liderima u svojim poljima istraživanja.

Deset najboljih timova potom je dobilo priliku da svoje projekte predstavi pred žirijem sačinjenim od vrhunskih stručnjaka u polju novih tehnologija.

Pobjedničku ideju Lava Aqua X, koja se bavi pitanjem održivosti čiste vode, predstavili su Paramveer Bhachu i Joanna Power sa univerziteta Brunel iz Londona. Dvojac je izumio perilicu rublja koja prikuplja vodu sa poda tuša, filtrira je i ponovo koristi za pranje odjeće. Perilica je prenosiva, te može prati rublje sa manje vode i za tri puta manje vremena.

Zahvaljujući pobjedi, mladi izumitelji će na raspolaganju imati resurse i kontakte koji će im pomoći da svoju ideju potpunije provedu u stvarnost.

Bhachu je ukazao da se svake godine nepotrebno potroši 16 milijardi litara vode zbog nedovoljno efikasnih vešeraja u studentskim domovima.

''Engleska će za 25 godina ostati bez vode. Posljednjih pet tjedana u Red Bull Basementu nam je omogućilo da putem inžinjerskih simulacija testiramo naš proizvod i dođemo u poziciju da podnesemo zahtjev za zaštitu brenda i dizajnerskih prava, te dalje razvijamo naš dizajn i posao. Kada bi svi studenti u Velikoj Britaniji koristili Aqua X, mogli smo uštediti količinu pitke vode dovoljnu za kompletnu populaciju Švedske'', rekao je mladi inovator.

Među tri najbolje ideje našli su se još i UniThink (Pakistan), rješenje na jednom mjestu za potrebe terenskog istraživanja koje koristi SWARM inteligenciju, kao i Charging Revolution (Slovačka), punjač za uređaje koji generira energiju jednostavnim pokretom ruke.

Kopirati
Drag cursor here to close