Više od 70 znanstvenika na Neretvi

Završeno istraživanje: Nažalost, Neretva je bez sumnje najugroženija rijeka Europe

Više od 70 znanstvenika iz 17 zemalja svijeta istraživalo je sedam dana gornji tok rijeke Neretve s ciljem prikupljanja argumentacije za zaštitu ovog područja koje je ugroženo planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata.
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 06. 2023. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tjedan znanosti na Neretvi koju je organizirao Centar za životnu sredinu u partnerstvu s međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe završena je u srijedu 7. lipnja.

Foto: Vladimir Tadić / Više od 70 znanstvenika istraživalo je Neretvu

Više od 70 znanstvenika iz 17 zemalja svijeta istraživalo je sedam dana gornji tok rijeke Neretve s ciljem prikupljanja argumentacije za zaštitu ovog područja koje je ugroženo planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata.

Video: NERETVA VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTA

Ukoliko dođe do realizacije ovih planova, ovaj jedinstveni riječni sustav bio bi u potpunosti uništen. Cilj Centra za životnu sredinu je da ovo područje zaštitimo i sačuvamo, i iz tog razloga već drugu godinu zaredom organiziraju Tjedan znanosti s baznim kampom u selu Ulog.

Foto: Vladimir Tadić / Mnoge pritoke Neretve bile fokus ovogodišnja

„U odnosu na prošlu godinu proširili smo teren istraživanja na lokacije gornje Neretve koje do sada nikad nisu bila istraživane.

Tako su mnoge pritoke Neretve bile fokus ovogodišnjeg događaja, a to su Jezernica, Ljuta, Međeđak i druge, kao i okolna jezera kao što su Uloško i Kladopoljsko. Posebno je važno što smo proširili istraživanje i upotpunili znanje u određenim grupama organizama, flori i vegetaciji ovog područja, zatim živom svijetu insekata, vodozemaca, gmizavaca, ptica i gljiva“, istakao je Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu koji je ujedno i koordinirao ovaj događaj.

Foto: Vladimir Tadić / Ulrich Eichelmann

Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje Sačuvajmo plave srce Europe u okviru koje se ovaj događaj organizira ističe da je Neretva jedna od najvažnijih rijeka u Europi po biodiverzitetu, posebno po pastrmkama, a da je za njega i jedna od najljepših rijeka našeg kontinenta.

„Nažalost, Neretva je bez sumnje najugroženija rijeka Europe. Čini se da zvaničnici žele u potpunosti uništiti cijelu riječnu mrežu hidroelektranama. Tokom našeg boravka na ovoj rijeci, stručnjaci su istraživali različite grupe vrsta flore i faune i ponovno su bili zapanjeni raznolikošću Neretve, Ljute i Zalomke. Međutim, hidroelektrana Ulog koja je u izgradnji će izazvati katastrofu za biodiverzitet, kao i za lokalne zajednice uz rijeku.

Foto: Vladimir Tadić / Istraživali su lokaciju gornje Neretve

Ako ova hidroelektrana bude završena, znanstvenici predviđaju nestanak mekousne pastrmke, glavatice i jadranske pastrmke. To bi također dovelo do ugrožavanja raftinga koji je značajan izvor zarade i glavni turistički potencijal ljudima u Glavatičevu i Konjicu. I sve to zbog proizvodnje električne energije koju podjednako može proizvesti 10-15 vjetroturbina. Ulog hidroelektrana je ludilo i mora se zaustaviti“, upozorili su.

Kopirati
Drag cursor here to close