Vode u HNŽ

Neretva još uvijek ozbiljno ne prijeti  

Bilježe se poteškoće kada je u pitanju Trebižat jer je vodostaj na Humcu iznad one razine kada se primjenjuju redovite mjere obrane od poplava te na području Čapljine.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2023. u 11:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Unatoč vrlo obilnim padalinama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji stanje još uvijek nije kritično'', rekao je za Bljesak.info Pero Pavlović, glasnogovornik Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Razina Neretve

''Istina, razina vode u koritu rijeke Neretve je porasla osobito na području Glavatičeva gdje je prešla razinu kada se primjenjuju redovite mjere obrane od poplava kao i na području Mostara gdje je također nešto iznad one razine kada se primjenjuju redovne aktivnosti obrane od poplava'', rekao je Pavlović.

Dodao je kako se bilježe poteškoće kada je u pitanju Trebižat jer je vodostaj na Humcu iznad one razine kada se primjenjuju redovite mjere obrane od poplava te na području Čapljine.

''U svim ostalim koritima ima dovoljno prostora za primitak određene količine bode pa nema bojazni od plavljenja'', rekao je Pavlović.

Dodao je kako je Operativni Centar za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a prikuplja informacije s terena i u slučaju ozbiljnijih pomjeranja razine vode na vrijeme će informirati sve službe kako bi se moglo reagirati.

Alarm

''Sve su jedinice informirane o meteoalarmu koji podrazumijeva određenu pripravnost. Kontaktirali smo i federalne kolege i sukladno tomu službe znaju što im je činiti i što mogu napraviti u ovim vremenskim uvjetima'', rekao je Pavlović.

Upozorio je građane da, budući da je na snazi upozorenje na ozbiljnije udare vjetra, ukoliko je moguće vozila ne ostavljaju tamo gdje bi mogla biti oštećena te da budu oprezni ukoliko imaju potrebe raditi određene aktivnost napolju.

Iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica za Bljesak.info su rekli kako se razina vode podigla, ali da za sada nije ništa alarmantno.

''Nemamo nikakvih dojava od građana da je nešto ugroženo'', rekli su iz konjičke Civilne zaštite za Bljesak.info.

Prema posljednjim podacima, vodostaj Neretve u Mostaru je u blagom opadanju.

Istodobno, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, poručio je kako je Vlada Federacije BiH je u punoj pripravnosti da pomogne ako to bude potrebno.

Pod kontrolom

'' Razgovarao sam sa Muratom Baručijom, ovlaštenom osobom iz Federalne uprave civilne zaštite koji me je izvijestio da je stanje na terenu teško, ali je jutros nešto stabilnije. U Sanskom Mostu je proglašeno stanje prirodne nesreće, a u Bihaću i Kulen Vakufu je također kritično. Nadležne institucije u USK danonoćno prate situaciju na terenu i poduzimaju sve potrebne preventivne mjere i mjere za zaštitu stanovnika i imovine'', naveo je Nikšić na Facebooku.

Za sada je situacija pod kontrolom i lokalne i kantonalne institucije još uvijek nisu iskazali potrebu za dodatnom pomoći s viših razina vlasti.

''Sve nadležne federalne institucije, Vlada i FUCZ su u stanju pune pripravnosti i spremni su da brzo i efikasno pomognu da se sačuvaju životi i imovina. Zatražio sam da mi redovno dostavljaju izvještaje sa terena, kako bismo mogli pravovremeno reagirati'', poručio je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close