Sadnja cvijeća

Vrijeme je za kraljicu balkona i vrtova, neka zavlada i vašom cvjetnom oazom

Ovo cvijeće oduševljava različitim bojama, oblicima i veličinama i odlično se snalazi i na sunčanim i na polusjenovitim mjestima.
Gospodarstvo / Ekologija | 19. 04. 2023. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proljeće i ljeto volimo i zbog obilja cvijeća koje nam poboljšava svakodnevicu šireći ljepotu s naših balkona, vrtova, terasa... Ako ste i vi odlučili dodati malo (ili puno) cvjetnog šarenila u svoj prostor, a voljeli biste i da se cvijeće lako održava, pravi izbor mogu biti pelargonije. Ima ih u raznim bojama, oblicima i veličinama i odlično se snalaze i na sunčanim i na polusjenovitim mjestima. Upravo počinje njihova vladavina - od sredine travnja ove kraljice ljetnog cvijeća mogu se kupiti u rasadnicima i vrtnim centrima. Kako bi kupnja, sadnja i uzgoj bili što lakši i pružili vam što više zadovoljstva, stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe (PfE) pripremili su korisne savjete, prenosi protal Gloria.hr

foto:FLEUROP/ 

Odaberite grmolike biljke

Želite li uživati u pelargonijama od prvog dana, odaberite one biljke koje imaju snažne stabljike i toliko listova na njima da jedva vidite zemlju u posudi. Grmolike pelargonije s jakim izdancima imale su dovoljno vremena kod uzgajivača da izrastu u zdrave biljke. Osim lišća, imaju i dobro razvijenu korijenovu balu, a pelargonijama je potrebno oboje za brzi rast.

Puno pupova

Ako želite da se vaš vrt, balkon ili terasa brzo pretvore u cvjetnu oazu, pelargonije bi od samog početka trebale imati puno pupova. Zašto? Ove biljke vole svjetlost i ona im je potrebna za cvjetanje - počinju cvjetati tek kad dobiju određenu količinu svjetlosti. Ako imaju vrlo malo pupova, morat ćete pričekati i nadati se sunčanijim danima u tjednima koji slijede.

foto:FELUROP / 

Kupite pravi broj pelargonija i prikladne posude

Prije odlaska u vrtni centar trebali biste znati koliko biljaka trebate, jer za dobar razvoj pelargonije trebaju puno prostora. U lonac promjera 20 do 25 centimetara može se smjestiti jedna pelargonija. U posudi promjera 40 cm ima mjesta za dvije, u onoj od 60 cm za tri, a u posudu promjera jednog metra stane četiri do pet pelargonija. Važno je reći da posude za pelargonije trebaju biti visoke najmanje 18 centimetara.

Kupite li pelargoniju u posudi promjera od 11 do 12 centimetara, najbolja će biti za sadnju u balkonskim lončanicama. Veće pelargonije, koje se prodaju u posudama promjera 13 cm ili više, prikladnije su za žardinjere i druge veće posude, jer će već od početka izgledati odlično.

Pravo vrijeme za kupnju

U Europi se staklenici pune pelargonijama od početka do sredine travnja, a najraznolikija je ponuda početkom svibnja. Ako biljke ne možete zaštititi od hladnoće, nemojte ih kupovati prerano. Pelargonije treba saditi na otvorenome isključivo kada noću više ne prijeti mraz, a danju temperature dosegnu dvoznamenkasti broj stupnjeva.

foto: FLEUROP / 


Ne zaboravite na zemlju i gnojivo

Kada kupujete pelargonije, kupite i visokokvalitetnu zemlju za lončanice. Za balkonsku žardinjeru od 80 cm potrebno je oko 30 litara zemlje, dok je za manju lončanicu promjera 20 cm potrebno oko četiri litre zemlje. Treba razmišljati i o gnojivu. Iako je zemlja koja se prodaje uglavnom prethodno obogaćena hranjivim tvarima, stručnjaci preporučuju korištenje gnojiva sa sporim otpuštanjem prilikom sadnje. Pelargonije snažno rastu i imaju vrlo velike potrebe za hranjivim tvarima, pa prethodno obogaćena zemlja obično pokriva potrebe za samo nekoliko tjedana.

Kako biste osigurali opskrbu hranjivim tvarima sve do kraja sezone u jesen, odaberite devetomjesečno gnojivo. Ako temperatura zraka prijeđe 20°C, biljka će obično potrošiti hranjive tvari nekoliko tjedana prije očekivanog završetka perioda gnojidbe i trebat će je ponovno gnojiti, kažu stručnjaci iz PfE-a, marketinške inicijative koja okuplja pet europskih uzgajivača pelargonija, a cilj joj je promicati prodaju pelargonija u Europi. Kampanja se provodi u 22 zemlje, a u Hrvatskoj i još pet zemalja aktivnosti podupire EU u sklopu kampanje Stars Unite a Europe in Bloom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close