Agencija za nadzor atmosfere

Velike vrućine i šumski požari sve više onečišćuju zrak u Europi

Razina ozona na površini Zemlje pogoršava respiratorne i kardiovaskularne bolesti i u vezi je s povećanim stopama mortaliteta.
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 07. 2022. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrak u Britaniji, Francuskoj i na jugu Europe sve je onečišćeniji u vrijeme dok te dijelove kontinenta pogađaju rekordne temperature i razorni šumski požari.

Znanstvenici iz europske Agencije za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) upozorili su u utorak na po zdravlje štetne razine onečišćenja ozonom diljem južne i zapadne Europe koje bi mogle utjecati i na sjeverozapadne regije.

Svjetska zdravstvena organizacija je odredila granicu od 100 mikrograma ozona po prostornome metru na površini Zemlje. Jugozapadna Engleska, sjeverna Francuska i zemlje Beneluxa imaju dnevnu koncentraciju veću od 120 mikrograma.

Utjecaj ovoga toplinskog vala na kvalitetu zraka nije zanemariv, rekao je znanstvenik iz CAMS-a Mark Parrington.

Onečišćenje ozonom događa se u rekaciji topline i sunčeve svjetlosti sa stakleničkim plinovima poput dušikova oksida, ugljičnog monoksida i štetnih organskih spojeva nastalih izgaranjem fosilnih goriva.

Prilikom velikih vrućina proizvodnja ozona se povećava, jer se te kemijske reakcije događaju brže, rekao je Parrington, prenosi Zimo.

Znanstvenici upozoravaju da će ozonsko onečišćenje rasti s klimatskim promjenama. Globalne temperature su sada 1.2 stupnja veće u odnosu na predindustrijsko razdoblje i valovi vrućine postaju sve češći i sve su jači.

Razina ozona na površini Zemlje pogoršava respiratorne i kardiovaskularne bolesti i u vezi je s povećanim stopama mortaliteta.

Dugotrajna izloženost tim razinama odgovorna je za 55.000 preuranjenih smrti u Europi, prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Environmental Research Letters.

Istraživanje je pokazalo da bi se mortalitet povezan s ozonom mogao do 2050. povećati za 11 posto u nekim zemljama srednje i južne Europe. No, ako se emisije stakleničkih plinova smanje, očekuje se da bi trebao padati.

Kopirati
Drag cursor here to close