Istraživanje

Većina dijelova svijeta suočit će se s ekstremnom vrućinom do 2100.

Procjene pokazuju da će tropski i suptropski krajevi do kraja ovog stoljeća bilježiti opasno visoke temperature većinu dana u godini
Gospodarstvo / Ekologija | 26. 08. 2022. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina dijelova svijeta će se do 2100. godine suočiti s ekstremnom vrućinom, navodi se u najnovijem znanstvenom istraživanju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Procjene pokazuju da će tropski i suptropski krajevi, uključujući indijski potkontinent, velike dijelove Arapskog poluotoka i podsaharsku Afriku, do kraja ovog stoljeća bilježiti opasno visoke temperature većinu dana u godini, navodi se u članku objavljenom u časopisu Communications Earth and Environment u četvrtak.

"To će se vjerovatno dogoditi čak i ako nekako budemo uspješni u ograničavanju globalnog zagrijavanja na dva stupnja Celzijusa iznad predindustrijskih razina", upozoravaju znanstvenici.

Navodi se da će regije srednje geografske širine, u najmanju ruku, iskusiti intenzivne toplotne valove svake godine.

U američkom gradu Chicagu, na primjer, istraživači predviđaju 16 puta opasnije toplotne valove do kraja stoljeća.

“Ekstremna vrućina doprinosi kroničnim bolestima i povezana je s redovnim gubicima rada na otvorenom... te ima potencijal da ugrozi nastanjivost velikih dijelova Zemljine površine ako se ne smanje emisije stakleničkih plinova”, navodi se u članku.

Najizloženiji ozbiljnim zdravstvenim problemima uzrokovane ekstremnom vrućinom su starije osobe, siromašni i radnici na otvorenom, dodaje se.

 

Kopirati
Drag cursor here to close