Vijeće ministara BiH

Usvojena Strategija prilagodbe klimatskim promjenama

Također, analizira emisije stakleničkih plinova i predviđa buduće emisije, kao i potencijal za njihovo smanjenje.
Gospodarstvo / Ekologija | 23. 02. 2023. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvitka Bosne i Hercegovine za razdoblje 2020. – 2030. godine, koja predstavlja sveobuhvatan sustavni okvir za rješavanje izazova klimatskih promjena s kojima se BiH suočava.

Usvajanje Strategije, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i uz određene korekcije na sjednici, predstavlja važan korak ka održivoj "zelenoj ekonomiji" u Bosni i Hercegovini i olakšava dobivanje međunarodne potpore za provedbu daljnjih aktivnosti u ovoj oblasti.

Primarno, Strategija donosi analizu utjecaja klimatskih promjena u BiH te njihov utjecaj na ključne sektore, kao što su poljoprivreda, upravljanje vodama, šumarstvo i šumski resursi, bioraznolikost i osjetljivi ekosustavi, turizam i zdravlje stanovništva.

Također, analizira emisije stakleničkih plinova i predviđa buduće emisije, kao i potencijal za njihovo smanjenje.

Opći cilj Strategije jeste da Bosna i Hercegovina do 2030. postane održivo i napredno zeleno gospodarstvo, za koje se očekuje povećanje otpornosti na klimatsku varijabilnost i klimatske promjene, pri čemu će se osigurati ostvarivanje razvojnih ciljeva.

Osim toga, cilj Strategije u području niskoemisijskog razvitka je suzbijanje trenda porasta emisija stakleničkih plinova i značajno smanjenje emisija do 2030. godine uz istodobni gospodarski rast.

Usvajanjem ove strategije BiH ispunjava obveze iz Pariškog sporazuma, kao i preuzete obveze u međunarodnim mehanizmima suradnje na smanjenju emisija i adaptaciji na klimatske promjene. 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ovu će strategiju dostaviti instituciji za kontakt za Okvirnu konvenciju Ujedinjenih naroda о promjeni klime (UNFCCC) za BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH, radi dostavljanja Tajništvu UNFCCC konvencije.

Kopirati
Drag cursor here to close