Zagađivači

Klimatski aktivisti blokiraju pruge u znak prosvjeda protiv eksploatacije uglja

Glasnogovornik ekološke grupe "Ende Gelande", koja je organizirala demonstracije u utorak, rekao je da će klimatski aktivisti nastaviti akcije građanske neposlušnosti kako bi zaustavili eksploataciju uglja u regiji.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 01. 2023. u 14:32 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klimatski aktivisti blokirali su u utorak željezničke pruge na sjeverozapadu Njemačke u znak prosvjeda protiv planova za eksploataciju uglja u regiji.

Deseci klimatskih aktivista vezali su se lancima za staze koje vode do elektrane na lignit Neurath, u vlasništvu energetske kompanije RWE.

"Elektrana na ugalj #Neurath (jedan od najvećih zagađivača CO2 u Europi) je blokirana. Zauvijek zauzimamo željezničke pruge", napisali su aktivisti na Twitteru.

Klimatska pravda

Desetine drugih aktivista zauzeli su bager na lokaciji površinskog rudnika lignita Inden u ranim jutarnjim satima.

"Svaka tona iskopanog uglja ovdje dodatno podstiče klimatsku krizu - s katastrofalnim posljedicama. Uzimamo klimatsku pravdu u svoje ruke i zaustavljamo bager i pokretnu traku", piše na društvenim mrežama.

Velike demonstracije održane su i u blizini sela Lutzerath, gdje se uz pomoć policije radi na proširenju obližnjeg rudnika uglja.

Glasnogovornik ekološke grupe "Ende Gelande", koja je organizirala demonstracije u utorak, rekao je da će klimatski aktivisti nastaviti akcije građanske neposlušnosti kako bi zaustavili eksploataciju uglja u regiji.

"Čak i ako uništite Lutzerath, nastavit ćemo da se borimo", rekao je Charly Dietz, pozivajući na prekid iskopavanja uglja i upotrebe fosilnih goriva.

Rušenje zgrada

"Lutzerath predstavlja sve što nije u redu sa fosilnim kapitalizmom", rekao je još jedan klimatski aktivista Luka Skot, dodavši:

"Političari sklapaju antidemokratske dogovore s korporacijama kao što je RWE, a zatim ih provode policijskim nasiljem."

Lutzerath su protekle dvije godine "okupirali" protivnici eksploatacije uglja i postao je simbol ekoloških grupa koje pozivaju na prestanak upotrebe uglja i fosilnih goriva.

Prošlog tjedna, energetska kompanija RWE počela je rušiti zgrade u napuštenom selu kako bi proširila rudnik uglja Garzweiler.

Kompanija je u priopćenju navela da je ugalj pod Lutzerathom potreban da bi se "na najbolji način iskoristila flota lignita tijekom energetske krize".

Prema sporazumu između vlade i RWE-a, kompanija će odgoditi postupno gašenje eksploatacije uglja za osam godina i okončati proizvodnju električne energije na lignit do 2030. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close