Sramotno

Ušće Bunice bi se tjedno trebalo čistiti: Izvučeno još 14 vreća smeća

U ovoj akciji sudjelovalo je 13 volontera koji su prikupili 14 vreća otpada, najviše plastike, koji je po završetku akcije prebačen na gradsku deponiju.
Gospodarstvo / Ekologija | 27. 09. 2023. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljeto je vrijeme kada Hercegovci, ali i brojni posjetitelji iz Bosne i Hercegovine i svijeta, spas od vrućina traže na izvoru rijeke Bunice. Riječ je o jedinstvenoj atrakciji na području Hercegovine, a smatra se da je vrelo Bunice najdublje u Europi.

Na ušću Bunice u rijeku Bunu u mjestu Hodbina je napravljen Rekreacijski centar Bunica koji je svojevremeno posjećivalo i do 5.000 kupača dnevno.

Zbog ljudske nebrige centar je zapušten.

Upravo na ovoj lokaciji formirane su mini deponije od otpada koji nesavjesni posjetitelji ostavljaju nakon posjete, čime se uništava naša životna sredina.

"Bunica je poznata po tome što ljeti turisti vole doći ovdje i uživati u prirodi, ali količina otpada koja se na ovom mjestu skupi je zaista ogromna, tolika da ga je nemoguće sanirati jednom akcijom čišćenja. Stoga mi, koliko je u našoj moći, organiziramo akcije jednom tjedno ili svaka dva tjedna, ali nam je potrebno mnogo više volontera kako bismo detaljnije očistili ovo područje. Istina je da nam uvijek pomogne nekolicina posjetitelja koji se u tom trenutku nađu na lokaciji, ali je potrebno i mnogo više", izjavili su predstavnici Omladinskog kluba "Novi val", koji je nedavno održao akciju čišćenja otpada s ovog područja.

Foto: Novi val /  Izvučeno još 14 vreća smeća iz ušća Bunice

U ovoj akciji sudjelovalo je 13 volontera koji su prikupili 14 vreća otpada, najviše plastike, koji je po završetku akcije prebačen na gradsku deponiju.

Akcija čišćenja ušća Bunice u Bunu je organizirana u sklopu kampanje "Čuvaj, pazi, ne bacaj!" koju provodi kompanija Molson Coors s brendom Ožujsko pivo, a kojoj je cilj da podigne svijest kod ljudi o važnosti očuvanja okoline. Do sada je održan veliki broj akcija čišćenja različitih lokacija, od planina do rijeka i jezera, a blagi pomak, kako su sudionici ranijih akcija istaknuli, se osjeti.

Međutim, potrebno je, suglasni su svi, još dosta raditi na podizanju svijesti građana o tome da otpad uvijek trebaju odlagati na za to predviđena mjesta i da čuvaju prirodne ljepote koje naša zemlja ima.

Kopirati
Drag cursor here to close