Buna za Bunu

Uporan investitor, još uporniji aktivisti: Nećemo dati da se gradi na Buni!

Aktivisti ne odustaju od borbe za spomenik prirode
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 01. 2021. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Mostara danas imaju priliku dati svoj potpis i doprinijeti 'buni za Bunske kanale'.

Ekološka udruga Majski cvijet iz Mostara postavila je u ponedjeljak na Španjolskom trgu informativni štand na kojem volonteri žele upoznati građane Mostara, Bune i Blagaja s problemom izgradnje mHE Buna 1 i 2 i svim proceduralnim propustima i neregularnostima koje su do danas učinjene u tom slučaju.

''Borba za Bunske kanale traje godinama, investitor unatoč presudama ne odustaje'', rekao je Oliver Arapović iz Udruge Majski cvijet.

Arapović kaže kako današnjim događajem žele iskazati nezadovoljstvo i ukazati vladajućima da neće odustati.

''Mi ćemo se boriti do zadnjega i tražiti od nadležnih da se preispita koncesija (op.a. koju je dala Vlada HNŽ-a) pošto investitor ne odustaje od gradnje. Mi ćemo istrajati i nećemo dati da se gradi na Buni'', kaže Arapović.



Odgovarajući novinarima na to kako je moguće da se dala dozvola da se gradi na zaštićenim Bunskim kanalima, gdje je zabranjena gradnja po zakonu iz 1970. godine, jer HNŽ i Federacija nemaju registar zaštićenih područja, Arapović kaže da je kod nas sve moguće.

''Ne znamo kako je moguće da netko inzistira na gradnji, u ovoj državi se svašta može dešavati, ono je zaštićeno područje po sili zakona i dole po svim mogućim zakonskim pravilima ne dozvoljava se grada ičega'', rekao ej Arapović podcrtavajući da je Vlada HNŽ-a izdala koncesiju investitoru, te da im ne želi reći kako je došlo do toga da se ta koncesija izda, unatoč tome što su Bunski kanali zaštićeno područje.

Majski cvijet prati događanja, te kažu da će inzistirati da se svi koraci rade legalno i javno.

''Investitor treba da odradi novu studiju, mi ćemo apelirati, javnu raspravu mora da uradi mi ćemo dati naše komentare i činjenice koje imamo i prikupljamo. Pokrenut ćemo pitanje i Vladi, da preispita koncesiju i da je poništi jer je nezakonito donesena'', kaže Arapović.

U najgorem slučaju, da se izgrade dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima, to bi bio zločin u prirodi.

''To bi bio zločin u prirodi, onaj krajolik neprocjenjive vrijednosti uništiti i dati jednom pojedincu da upravlja s njim, to je apsurdno. Drugu stvar biljni i životinjski svijet bi ostavili bez određenih vrsta jer je na onom području nađena 21 ugrožena vrsta. Sve bi došlo u opasnost'', kazao je Arapović.

Inače, građani će moći dati svoju podršku i 26. siječnja ispred Doma kulture na Buni, s početkom u 11 sati i ispred Doma kulture u Blagaju, s početkom u 12 sati.

''Kroz razgovor i podjelu informativnog materijala volonteri će informirati sugrađane o našim dosadašnjim nastojanjima da zaustavimo procese ishodovanja dozvola potrebnih za izgradnju ovih mHE. Također, pozvat ćemo sve zainteresirane građane da nam se priduže i daju svoj doprinos u daljnjoj borbi za očuvanje Bunskih kanala, spomenika prirode. Ovom i budućim aktivnostima želimo skrenuti pozornost lokalne zajednica na važnost borbe protiv izgradnje mHE Buna 1 i 2.'' najavili su ranije iz Udruge Majski cvijet.

Podsjećamo, ekološka udruga Majski cvijet s lokalnom zajednicom vodi višegodišnju pravnu borbu protiv povrede procedura na lokalnoj/županijskoj/federalnoj razini povodom usvajanja prostornog/regulacionog plana Grada Mostara te izdavanja dokumentacije za izgradnju mHE Buna 1 i mHE Buna 2.

Kako je tekla borba za Bunu i sve nemoralne ponude koje je dobivao predsjednik Udruge Majski cvijet, navodno gubljenje dokumentacije, ignoriranje, odugovlačenje, gubljenje papira pročitajte u našem tekstu: Kako je tekla borba za Bunu - Nemoralne ponude, 'gubljenje papira'...

Kopirati
Drag cursor here to close