Zaštitimo izvore Mandeka

U rješavanje problema oko izvora Mandek uključio se i livanjski gradonačelnik

Neformalna skupina građana "Zaštitimo izvore Mandeka" iz Livna održala je u utorak sastanak s predstavnicima Gradske uprave Livna
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 02. 2023. u 14:15 Fena
Pogledajte video o borbi građana Livna koja traje već godinama

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna skupina građana "Zaštitimo izvore Mandeka" iz Livna održala je u utorak sastanak s predstavnicima Gradske uprave Livna kako bi ih upoznala s problematikom istraživanja i bušenja u blizini izvorišta pitke vode.

Uz predstavnike neformalne grupe građana, sastanku su prisustvovali i Darko Čondrić, gradonačelnik Grada Livna, Ivanka Karaula ispred Službe za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, Mario Ćavar, ispred Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, te predstavnici Centra civilnih inicijativa.

Tom prigodom zaključeno je kako će gradonačelnik uime Grada Livno službeno zatražiti od županijskog Ministarstva gospodarstva i županijske vlade svu dokumentaciju te pokrenuti dijalog s njima, a sve u cilju zaštite građana i izvorišta pitke vode.

Iz spomenute neformalne grupe građana podsjećaju kako je Općinsko vijeće Livna još davne 2010. donijelo odluku da se prije potpisivanja koncesionog ugovora mora provesti javna rasprava koja nikada nije održana.

Povodom istog problema, neformalna grupa građana "Zaštitimo izvore Mandeka" ranije je održala okrugli stol na temu brojnih propusta i nezakonitosti u proceduri odobrenja koncesije za istraživanje i eksploataciju 'vode', a sve u cilju pokretanja inicijative za preispitivanje i stavljanje van snage ugovora o koncesiji za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu Mjesne zajednice Vidoši.

Inače, kako bi zaštititi izvor Mandek, u kolovozu prošle godine više od 200 mještana livanjskih naselja u blizini mjesta gdje se treba vršiti eksploatacija vode, potpisalo je peticiju kojom se protive dodjeli koncesije za crpljenje podzemnih voda za industrijske svrhe.

Mještani su ranije također blokirali put kako bi spriječili izvođenje radova u blizini izvorišta.

Kopirati
Drag cursor here to close