Teške posljedice za morski život

U oceanima 1,56 milijardi maski

Organizacija Oceani Azije (Oceans Asia) sa sjedištem u Hongkongu objavila je izvještaj koji pokazuje da je morski svijet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 12. 2020. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Procjenjuje se da je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u oceanima širom svijeta ove godine zbog pandemije virusa kovid-19, što ostavlja teške posljedice na morske životinje i biljke, navedeno je u izvještaju jedne organizacije za zaštitu mora.

Organizacija Oceani Azije (Oceans Asia) sa sjedištem u Hongkongu objavila je izvještaj koji pokazuje da je morski svijet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog nepropisno odbačenih maski.

U izvještaju je navedeno da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svijetu i ekosistemu, piše Tanjug.

Kako je navedeno, uslijed pandemije došlo je do značajno češćeg korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su lična zaštitna oprema, pakovanja proizvoda za higijenu i kupovina hrane za ponijeti.

Istovremeno, niz mjera osmišljenih za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratne plastične kese, je "odloženo, pauzirano ili ukinuto".

Zagađenje plastikom svake godine ubije oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milijun ptica, pa čak i veći broj riba, beskičmenjaka i drugih životinja, rekli su iz organizacije Oceani Azije, prenio je portal Hongkongfp.com.

Dodaje se da ima negativan utjecaj na ribarstvo i turizam, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje.

U izvještaju se predlaže korištenje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i informiranje javnosti o pravilnom odlaganju otpada.

Kopirati
Drag cursor here to close